Adrian Lee - Neon NeonAdrian Lee - Neon Neon
Format: 7"
Stil: Syntpop
Label: DJM Records
http://www.discogs.com/Adrian-Lee-Neon-Neon/release/719990

Neon Neon
Body building


Det här var ett roligt chansköp. Neon Neon är en ganska långsam poplåt från 1981 med en fet, knorrig synthbas. Enda släppet jag känner till från Adrian Lee under eget namn. Adrian är annars en studiomusiker som bland annat spelat med Mike and the Mechanics. B-sidan är en helt annan historia och genre. Går inte ens att gissa sig till att de två låtarna ska finnas med på samma skiva då B-sidan snarare är experimentell jazz/rock i värsta Frank Zappa-anda.

Kul låt som jag hittade i fyndlådan på Emmaus-Björkå för en femma.

The Encyclopedia of Swedish Punk 1977-1987The Encyclopedia of Swedish Punk 1977-1987
Förlag: Premium publishing
http://www.premiumpublishing.com/se/art/encyclopedia-of-swedish-punk.php

Den här boken är ett måste för alla samlare av äldre svensk punk. En rejäl historielektion gällande den svenska punkscenen och en komplett listning av alla skivor i genren. Allt tack vare författaren Peter Jandreus som verkligen nördat ner sig i den tidiga svenska punkscenen.

Som skivsamlare är bakom naturligvis extra nyttig. Varje band presenteras med en kort biografi samt listning av alla medlemmar. Alla skivsläpp presenteras urförligt med bild på konvolut samt ett betyg mellan 1 och 10 som beskriver hur vanlig eller ovanlig skivan är; 1 är väldigt vanlig och 10 extremt ovanlig. Vanlig = Billig och lätt att få tag på, Ovanlig = Svår att hitta och kostar skjortan när du gör det.

En jätte nyttig bok för alla samlare av svensk punk eller den som vill nörda ner sig i ämnet. Den är tyvärr skriven på engelska vilket gör läsningen lite lustig. Särskilt när författaren översätter bandnamnen för den engelsktalande läsaren. "Rävjunk menans: fox piss."  "Sötlimpa is a loaf of Swedish breakfast bread." Det blir humor på hög nivå!

Prodigy - Invaders must die: Deluxe box set   
 

Prodigy - Invaders must die: Deluxe box set
Format: 5 x 7" +
Stil: Big Beat, Breakbeat, Electropunk
Label: Take me to the hospital
http://www.discogs.com/Prodigy-Invaders-Must-Die-Deluxe-Box-Set/release/1660019

Invaders Must Die

Omen

Thunder

Colours

Take Me To The Hospital

Warriors Dance

Run With The Wolves

World's On Fire

I   Piranha

Stand Up


Box innehållande Prodigys nya album Invaders must die fördelad på fem stycken orangefärgade vinylsinglar. Boxen innehåller även CD-utgåva, DVD, Bonus CD - Lost Beats samt lite dekaler. Allt förpackat i en snygg box. Eftersom denna blogg heter Vinyljakten fokuserar jag på vinylsinglarna.

I stort tycker jag Invaders must die är ett hopkok av främst Fat of the land och Music for the jilted genereation, men man kan även höra fragment från plattan Experience. Några recensioner har kritiserat plattan för att den inte är nyskapande och att det låter som för tio år sedan. Själv har jag inga som helst problem med det; en av anledningarna till att jag gillar Prodigy är soundet som de skapade med Music for the jilted generation och som förfinades med Fat of the land. Att få fler låtar med det soundet är ju helt underbart!

Så det är inte konstigt att jag sitter med ett brett leende på läpparna när jag lyssnar igenom skivorna. För de har verkligen lyckats skriva bra låtar denna gång, och det känns som det vimlar av singelspår för både dansgolv och hemmabruk. Första singeln Omen är ett bra exempel på det och en omedelbar favorit. Även spåren Warrior's dance, World's on fire, Thunder och Take me to the hospital är lysande spår.

Dom två spår jag har lite svårt för är Colours och avslutande Stand up. Colours för att det är en dålig punklåt med en bräkig Keef som inte direkt lyfter låten. Avslutande Stand up är mest konstig i sammanhanget. Till en början låter den som Primal Screams gamla hit Loaded. Vet inte om jag inte gillar den för att den är dålig eller för att den passar så dåligt i sammanhanget... den kanske kommer att växa med tiden.

Summa summarum så älskar jag Prodigys nya och tycker det är suveränt roligt när ett av mina favoritband levererar så starkt material  med sitt femte släpp.


Roni Griffith - Mondo ManRoni Griffith - Mondo Man

Format: 12"
Stil: Synthpop, New Wave
Label: Vanguard
http://www.discogs.com/Roni-Griffith-Mondo-Man/release/199048

Mondo Man
Hot lover

Det här är en riktigt tidig Bobby Orlando( http://vinyljakten.blogg.se/2009/january/bobby-o-she-has-a-way.html ) från 1980. Låter fortfarande väldigt fräscht och produktionen skulle platsa än idag på ett band som exempelvis The Sounds. Inte konstigt att Roni Griffith varit en stor influens för bland annat den brittiska Electro Clash vågen.

Mondo Man är en stadig poplåt med agentstuk. Bas-slingan är väldigt effektiv och får genast igång nacken att nicka i takt med musiken. Blev förälskad i denna låt första gången jag hörde den. Även B-sidan Hot lover är en fantastisk låt. Väldigt Blondie-influerad och lite mer up-tempo än A-sidan.

Köpte mitt ex via Discogs för cirka en femtiolapp.


Close Diode CompilationClose Diode Compilation

Format: 7" EP
Stil: Minimal synth, EBM, Experimental
Label: Tissel & Tassel
http://www.discogs.com/Various-Close-Diode-Compilation/release/1650116

A1  Dilemma - Step forward
A2  Twize My Size - En lustig man
B1  Anti Human - Azevedo Club
B2  Adolf Filter - En fattig regent


Det här är ett sånt släpp som man som skivsamlare bara älskar. Liten upplaga och med många tillbehör som kan tappas bort. Här finns en liten lysdiod, ett litet kort med skiss på en thyristor samt ett infoblad om banden. Dessutom är varje singel handnumrerad med en upplaga på 250. Själv fick jag tag på nummer 145.


Det är dessutom intressant musik på skivan. Framförallt gillar jag tyska gruppen Dilemma som inleder. Låten Step forward har tidigare getts ut på kassetband redan 1990 och det är kanske därför soundet låter så bra i mina öron; äkta oldschool!


Twize My Size låter mer intressant än bra. Blir rätt förtjust i den skeva synthmelodin, men i övrigt tappar jag intresset för låten ganska omgående.


Anti Human är inte heller någon favorit. Lite för experimentellt för mig och låten känns mest som ett intro till en låt som aldrig kommer igång.

Adolf Filer är jag lite bekant med sedan tidigare och deras låt gillar jag. En fattig regent låter analog och knorrig på ett mysigt sätt. Här funkar det med det experimentella samtidigt som det är lättillgängligt.

Den här skivan är ett lysande initiativ och jag hoppas det blir fler släpp från Tissel & Tassel. Det behövs fler släpp av nya band och splitskivor som denna är ett utmärkt exempel på hur det borde gå till.


Länkar till banden:
Dilemma: http://www.dilemma-music.de/
Twize My Size: http://www.myspace.com/twizemysize
Anti-Human: http://myspace.com/ssoprahotmailfr
Adolf Filer: http://myspace.com/adolffilter


Rara skivor VIDharma - Plastic Doll, en 12" Maxi med Italodisco från 1982. Såldes för 265 kronor på Tradera. Var med och krigade om den en bra stund, men förlorade på målsnöret.
http://www.tradera.com/auction/auction.aspx?aid=82507397Cat Gang - Locmotive breath är en helt underbar Italodiscoversion av en Jethro Tull låt på 12". Flöjtpartiet i låten är suveränt. Var med och krigade även om denna på Tradera, men den såldes tyvärr till någon annan för 343 kronor.
http://www.tradera.com/auction/auction.aspx?aid=83688608

Tubeway Army - Are friends electric?Tubeway Army - Are friends electric
Format: 7"
Stil: Synthpop
Label: Beggars Banquet
http://www.discogs.com/Tubeway-Army-Are-Friends-Electric/release/64661

Are friends electric?
We are so fragile?

Tubeway Army med Gary Numan var verkliga pionjärer inom synthpopen. Sprugna ur den brittiska punkscenen fick de sin första listetta i Storbrittanien med låten Are friends electric? 1979. Låten låg på första plats under fyra veckor. Samma år fick Gary Numan sin andra listetta med låten Cars som släpptes under hans eget namn.

För att vara en 30 år gammal synthlåt tycker jag att den låter förvånansvärt fräscht än idag. Men riktigt bra låtar brukar åldras med grace. Även B-sidan med den lite rockigare låten We are so fragile? är riktigt bra.

Mitt exemplar var ett skräpbacksfynd från Worldmusic Oasis som jag fick för en tia.

http://vinyljakten.blogg.se/2008/november/worldmusic-oasis.htmlDirty Harry - D'BopDirty Harry - D'Bop
Format
: 12"
Stil: New Beat
Label: Subway
http://www.discogs.com/Dirty-Harry-DBop/release/39768

A   D'Bop
D'Bop (Instrumental)


Genren New Beat hade en kort, men lysande period åren 1987 - 1990. Musiken var inspirerad av EBM, Detroit techno och Acid House. Låten D'Bop med Dirty Harry var en tidig New Beat hit (1988) och släpptes på bolaget Subway som var ledande inom genren. Tunga trummor, pulserande bas och en självhäftande synthslinga är grunden till denna enkla, men effektiva danslåt. Önskar bara att de hade gjort något annat med sången; den rappande? (scatande?) mansrösten blir snabbt irriterande. B-sidans instrumentalversion är definitivt ett alternativ.

Gillar även omslaget, även om det kan tyckas ofräsht med cigarettfimpar.

Tradera fynd för 19 kronor. 


Quiet - Snacket é slutQuiet - Snacket é slut

Format: 7"
Stil: Reggae/ska/rock
Label: Mamma
http://www.discogs.com/Quiet-Snacket-E-Slut-Monopoliserade-Sanningar-/release/1525718

Snacket é slut
Monopoliserade sanningar


När jag strax innan jul gjorde en önskelista ( http://vinyljakten.blogg.se/2008/december/onskelistan.html ) på skivor jag saknade från Mamma skrev jag att jag inte hade en aning om hur gruppen Quiet lät. Under julhelgen påpekade min bror att det inte stämde och påminde mig om låten En ovanligt vanlig tjej som ofta spelades på ungdomsdiscon i Ockelbo. Så fort brorsan nämnde den mindes jag både låten och de fumliga danserna på Gotan.


Så när singeln Snacket é slut dök upp på Tradera i samma veva blev jag entusiastisk. Efter julhelgen hade den anlänt med posten och jag skyndade att få den på skivtallriken. Quiet spelade en väldigt trevlig reggae med rock-sound. Själva kallade de musiken för Rastafuskrock. Snacket e' slut är nästan lika bra låt som En ovanligt vanlig tjej.

Det låter snäppet bättre än alla andra släpp jag hört från Mamma och det är inte det minsta förvånande att de blev signade till SOS lite senare. Låten Monopoliserade sanningar är lite mer traditionell reggae och för tankarna åt Peps Persson, även om det är väldigt olika dialekter. Kul också att texterna är bra på riktigt och inte bara charmiga. Det här var en riktig höjdare.


Artikel om Quiet, Ex-Pop och Modern Art

http://www.punktjafs.com/ny/gavelpunk/gavles_burning_rip.html

Här finns några låtar att ladda ner
http://www.punktjafs.com/ny/gavlepunk_fakta.htm


Traste & Superstararna - Space raceTraste & Superstararna - Space race
Format: 7" EP
Stil: Powerpop
Label: Mamma
http://www.discogs.com/Traste-Superstararna-Space-Race/release/1613234

A1  Space Race
B1  En liten rebell
B2  9.23


Min favoritslynglar från Mamma-etiketten. Når inte debutsingeln Pengars höjder, men det är fortfarande väldigt bra pop med punkattityd. Favoritspåret är B-sidans En liten rebell. Släpptes 1980, samma år som bandets första fullängdare, men har helt unika låtar som inte finns med på albumet.

Hittade ett ex i Mint-condition på Tradera och fick den för 117 kronor. Värderas till mellan 135 - 270 kronor av Punktipset. http://www.punktipset.se/band.asp?id=420&bID=356


Mike Mareen - Love spyMike Mareen - Love spy
Format: 12"
Stil: Hi-NRG
Label: Lollipop records
http://www.discogs.com/Mike-Mareen-Love-Spy/release/538475

A1  Love spy (The Bad-Man Mix)
B1  Love spy (Radio version)
B2  Love spy (Instrumental)


Det här är en riktig discorökare med exemplarisk oktavbas. Dansant som 17. Tysken Mike Mareens hit från 1986 borde fylla vilket dansgolv som helst.Blev riktigt glad när denna dök upp på Tradera för någora veckor sedan. Ännu gladare då jag vann den för 51 kronor. Kändes som ett fynd då skivan var i toppenskick.


Ironic Remark - RebirthIronic Remark - Rebirth
Format
: 12"
Stil: Synth/Eurodisco
Label: Mega Records
http://www.discogs.com/Ironic-Remark-Rebirth-Of-An-Anti-Christ/release/758336

Rebirth of an Anti-Christ
Rebith of an Anti-Christ (Instrumental version)


När jag hittade denna i skivbacken var det först det Omen-inspirerade skivomslaget som drog till sig blicken. Av bilden att döma troligen något från den hårdare skolan. Samtidigt stod det extended version och antal BPM utskrivet; inget man förknippar med gitarrmusik direkt. Nyfikenheten var väckt och eftersom det var skivbacken på Emmaus så skulle det inte kosta mer än tio kronor att chansköpa den.

Hemma på skivtallriken visade det sig vara en angenäm överaskning. Låten hade ett ganska synthigt sound som påminde om tidig belgisk new-beat. Rösten på sångaren ovanlig för genren och skulle kunna vara hämtad från något F.M. rock band från senare hälften av 80-talet. Den dansanta låten pumpade på stadigt samtidigt som sångaren sjöng om djävulens återkomst; udda, men väldigt roligt.

Inte blev det mindre konstigt efter att jag googlat lite på upphovsmännen och får veta att sångaren är en tysk schlager/smörsångare som hade en stor hit 1966 med låten Marmor Stein und Eisen bricht. Han hette Drafi Deutcher och var även ena halvan av duon Masquerade på 80-talet som blev kända med smöraren Guardian Angel från 1983. Vad jag kunnat se är Rebirth dock det enda släppet under namnet Ironic Remark.

Dålig skivspelare

Har på sistone funderat på att ordna ett system för att kunna rippa mina vinyler till mp3-filer. Eftersom budgeten har varit begränsad har jag tittat efter relativt billiga alternativ. Blev rätt förtjust när jag hittade en skivspelare på Clas Ohlson för 995 kronor som spelade in direkt på ett USB-minne. Lät enkelt att bara fylla USB-minnet och sedan föra över filerna till mp3-spelaren. Lite som när man förr spelade in kasettband.

Visst hade jag förstått att det inte var någon högklassig skivpelare med tanke på priset, men jag hade ändå inte väntat mig att kvalitén skulle vara så låg. Dock var detta något som det tog lite tid att uppdaga då skivspelaren jag köpte inte alls fungerade. Skivtallrikens drift ville inte koppla på och jag fick gå tillbaka till butiken och byta spelaren mot en annan.

Den andra spelaren hade en fungerande skivtallrik och jag satte hoppfullt på den första skivan. Efter massor av strul med inställningen av nåltrycket kunde jag äntligen börja spela. Det lät så där. Ljudet var tunt och en aning burkigt, sämre än vad jag förväntat. Dock hoppades jag att mp3-filerna skulle bli ok.

Lade en favorit maxi på tallriken och såg fram mot att strax kunna ha låten i mp3-spelaren. Då kom nästa besvikelse. Skivspelarens inbyggda förstärkare var lite för kraftig och gjorde att ljudet distade på USB-minnet. Efter lite experimenterande konstaterade jag att alla skivor med lite högre inspelningsnivå distade...

Nåväl... hoppet är det sista som överger en. Kom på att spelaren även hade an AUX-ingång, och kanske skulle jag kunna ta min vanliga skivspelare och via en kabel till AUX-ingången kunna spela in den vägen. Då visar det sig att AUX-ingången är trasig och bara tar emot på vänster kanal. Godnatt...

Fast jag måste erkänna att jag blev rätt glad över en anledning att häva köpet. Så nu är skiten återlämnad till Clas Ohlson och jag får spara pengarna till en bättre spelare. Så varning utfärdad för denna apparat.


http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=54923315


RSS 2.0