Pankow - Gisela


Pankow - Gisela
Format
: LP
Stil: EBM, Industri
Label: LD Records
http://www.discogs.com/Pankow-Gisela/release/843840

A1  I'm Lost, Little Girl
A2  Warm Leatherette
A3  Die Beine Von Dolores
A4  Let Me Be Stalin
A5 
Pankow's Rotkäppchen
B1 
Me & My Ding-Dong
B2 
Happy As The Horses Shite
B3  Deutsches Bier
B4 
Madness (Danke Gisela)
B5
  Follow Me In Suicide

Det här albumet är i mina ögon en klassiker från det italienska bandet Pankow. Låtskrivandet har utvecklats en hel del sedan debuten Freiheit fuer die sklaven. Gisela har mer finess, men har ändå kvar den råa styrkan och det minimalistiska. Låtarna Me and my ding-dong, Let me be Stalin och covern Warm leatherette är verkliga hitar. Min favoritlåt är dock den provocerande och morbida Follow me in suicide som avslutar hela skivan.

Förutom en massa bra låtar är också omslaget ett av de snyggare. Den dockliknande flickan med den missbildade munnen är målad av konstnären Gottfried Helnwein.

Mitt exemplar inköptes för 70 kronor i någon andrahandsback.


Sturm Café - Koka Kola Freiheit


Sturm Café - Koka Kola Freiheit
Format: 7"
Stil: EBM
Label: SCR
http://www.discogs.com/Sturm-Caf%C3%A9-Koka-Kola-Freiheit/release/2150351

Koka kola freiheit
Josef F

Återuppståndna Sturm Café har lämnat Progress Productions och kommer nu med sitt första släpp på eget bolag. Koka Kola Freiheit är en snygg vinylsingel och en helt underbar låt med verklig hitpotential. Den tunga EBM-basen har kryddats med italodoftande leadsynth, och det bildar en tilltalande symbios för mina öron. Den här låten borde ha chansen att nå ut utanför den ordinarie EBM-kretsen.

Även B-sidans låt Josef F är en stark låt som bygger på samma koncept. Med andra ord är Sturm Café på väg tillbaka med spända muskler och två nya kanonlåtar i bagaget.

Kostar 80kr + 24kr porto och kan beställas via paypal gorros_morros@hotmail.com


The Force Dimension - Tension


The Force Dimension - Tension
Format
: 12"
Stil: Synth, EBM
Label: KK Records
http://www.discogs.com/Force-Dimension-Tension/release/302285

A   X-Tension
B1  Menthol
B2  200 FA


The Force Dimension är i mitt tycke en grupp som allt för sällan hör talas om i EBM-kretsar. De har fantastiska låtar och ett eget sound. Tension är hämtad från det självbetitlade debutalbumet (återkommer till det i ett framtida blogg-inlägg).

Tension är en up-tempolåt med skönt driv för dansgolvet. Sångaren har en rätt tunn och personlig röst som gör att gruppen sticker ut från mängden. Tyvärr hittar jag inte så mycket info om gruppen. De två herrarna som är ansvariga heter Tycho de Groot & Rene van Dijck. Med tanke på namnen och att skivan är inspelad i Holland vågar jag gissa mig till att bandet har sin härkomst där. Tar gärna emot mer info angående bandet då jag är nyfiken på att lära mig mer om dem.

B-sidan har ett intressant spår i låten Menthol. Skönt låt med lite New beat-gung och lite mjukare i soundet. Den andra låten 200 FA känns dock mer som flummig utfyllnad.


Tragic Error - Tanzen


Tragic Error - Tanzen
Format
: 12"
Stil: New Beat
Label: Who's that beat
http://www.discogs.com/Tragic-Error-Tanzen/release/39774

Tanzen (Part 1)
Tanzen (Part 2 - Instrumental version)

Den här hamnade genast på min önskelista för ett par år sedan då jag hörde den första gången. Nu har jag äntligen lyckats införskaffa den till samlingen.

Tanzen bygger på ett enkelt, men genialiskt beat. Prat-sången är charmig och smårolig. Det här är defintivt något som skulle locka in mig på dansgolvet om det spelades ute. Låten är gjord av producenten Patrick De Meyer som också är personen bakom Technotronics låt Pump up the jam.

Mitt exemplar köptes via Discogs för 4.50 €.

Missa inte denna grymt ostiga video!

Man Parrish - Man Parrish


Man Parrish - Man Parrish
Format: LP
Stil: Electro
Label: TMC
http://www.discogs.com/Man-Parrish-Man-Parrish/release/309989

A1  Hip Hop, Be Bop (Don't Stop)
A2  In The Beginning
A3  Man Made
A4  Together Again
A5  Hip Hop, Be Bop (Part 2)
B1  Six Simple Synthesizers
B2  Techno Trax
B3  Street Clap
B4  Heatstroke


Det här är en klassiker i ordets rätta bemärkelse. Från detta analogstinna album härstammar genres som electro och techno.  Debuten Hip Hop, Be Bop (Don't stop) kom 1983 och revolutionerade hip hopen och inspirerade musikaliskt framförallt breakdanskulturen.

Har har samarbetat med artister som Michael Jackson, Afrika Bambaataa och Village People. Även om Man som person aldrig riktigt steg fram i strålkastarljuset anses han vara en av USAs viktigaste personer gällande elektronisk dansmusik.

Albumet är proppat med analoga synthljud, primitiva trummaskiner och vocodereffekter. Eftersom jag älskar vocodade robotröster får jag verkligen valuta för pengarna. Flera av låtarna fungerar än idag; Man Made och Six simple synthezeisers skulle nära på kunna vara producerade idag av någon nostalgisk electro-clashare. En skiva som ännu inspirerar.

Mitt exemplar hittade jag på butiken Vinylium för 125 kronor.


Vomito Negro - Stay alive


Vomito Negro - Stay alive

Format: 12" EP
Stil: EBM, Industrial, New beat
Label: KK Records
http://www.discogs.com/Vomito-Negro-Stay-Alive/release/258414

A1  Stay Alive
A2  Burn my heart
B1  Where's Palmer? (He's dead)
B2  Land of confusion


En tidig skiva med Belgiska gruppen Vomito Negro som är aktuella med ett nytt album. Stay Alive släpptes 1987 på legendariska EBM-bolaget KK Records. Personligen tycket jag dock gruppen drar mer åt industri och new beat än renodlad EBM. Det är inga hysteriska tempon elles smattrande bas-attacker som exempelvis i Nitzer Ebbs musik.

Vomito Negro är mer experimentella och svåra. Låtarna på B-sidan är väl ett bra exempel på det och hur bandet tar tydliga influenser från den mer experimentella industriscenen.

A-sidans låtar är mer direkta och Stay Alive är fortfarande aktuell i bandets reportoar. Den finns även att tillgå i en nyinspelning  på den bonus-skiva som medföljer Vomito Negros nya alster Skull & Bones. Dock föredrar jag orginalet som är en tung sak i skönt new beat-tempo. Även låten Burn my heart är en höjdare som har lite skräckvibbar.

Mitt exemplar köptes via Discogs för 16€.

Vomito Negro live 2009


Code Industry - Structure


Code Industry - Structure
Format: 12" EP
Stil: Industri, New beat, Techno
Label: Antler-Subway
http://www.discogs.com/Code-Industry-Structure/release/304788

A1  Behind the mirror (Image mix)
A2  Behind the mirror (Release of anguish mix)
A3  Fury
B1  Dead city
B2  Crimes against the people
B3  Ail


Code Industry från Detroit blandar techno-tongångar från sin hemstad med det belgiska soundet där de hämtar inspiration från grupper som Front 242 och A Split Second. Mixen av sounds blir rätt spännande i Code Industrys fall och de hamnar verkligen mitt emellan detroit-techno och new beat.

Låtrna är inte direkta eller hittiga och det tog ett tag innan jag börjde uppskatta skivan. Men den växer för varje lyssning och jag tror att den kommer att hänga med länge på mina spellistor. Lite lustigt att musiken är inspirerad av två dansgenres utan att den känns jättedansant. Det här sitter jag hellre och lyssnar på i soffan än hör på dansgolvet.

Favoritlåten är Crimes against the people som har en skön, lite skev gitarrsampling som återkommer genom låten. Skivan är rätt jämn och bra utan dåliga spår, men jag behövde lite tid med den för att upptäcka att så var fallet.


IN-D - Virgin in-d sky's


IN-D - Virgin in-d sky's
Fromat: 12"
Stil: New beat
Label: Subway
http://www.discogs.com/In-D-Virgin-In-D-Skys/release/55170

Virgin in-d sky's
Virgin in-d sky's (Special adventure mix)


Klassisk tidig new beat från 1988 med det typsika belgiska soundet. Låten är instrumental och består till största delen av ett tungt och dansant beat. Syntharna låter som de är inställda av A split second, vilket jag tycker bara är till sin fördel. Mixen på B-sidan är lite rolig då den är tänkt att spela på en Technics 1200 MK på 33 varv istället för 45 med +8 på pitchen. En liten hyllning till hur New beaten skapades då en belgisk DJ gjorde just så med tidigare nämnda A Split Seconds låt Flesh. Slowtempo på dansgolvet, men med en massa tyngd som gör mig danssugen.

Mitt exemplar inhandlades via Discogs för 13€


Rara skivor XIII


P.F. Commando - Manipulerade Mongon

Återigen har jag krigat om och förlorat denna punk-klassiker på Tradera. Trodde jag skulle få den med ett bud på 600 kronor, men någon annan ville ha den ännu mer och fick den för 611. Vid årsskiftet såldes en annan kopia för 561 kronor. Verkar finnas ett stort sug efter tidig svensk punk just nu. Nästa gång måste det vara min tur.

Kode IV - Possessed


Kode IV - Possessed
Format: LP
Stil: Industri, EBM, New Beat
Label: KK Records
http://www.discogs.com/Kode-IV-Possessed/release/406274

A1  Possessed
A2  Crackdown
A3  Resurrection
A4  State of emergency
B1  Scratch Attack
B2  Work
B3  Possessed Voodoo mix
B4  Rebellion
B5  5 seconds

Mannen bakom Kode IV heter Peter Ziegelmeier. Han är född i Österrike men bor sedan många år i USA där han driver skivbolaget Ceiba Records som specialiserat sig på psy-trance. Det är också den musiken hans projekt Kode IV spelar numera. Men på debutalbumet Possessed som gavs ut på belgiska bolaget KK-records 1990 drar det mer åt Industri och New beat.

Musiken bygger på samplingar. Här finns bland annat samplingar från filmen Exorcisten och information kring hur man ska bete sig vid en jordbävning, uppblandat med slamriga rytmer och mullriga basar. Men samplingarna som utgör det vokala inslagen stannar inte enbart vid att vara coola one-liners. Olika samplingar sätts ihop i teman och många av låtarna har någon form av budskap eller mening.

Mina favoritlåtar är Work, State of emergency och Crackdown. En väldigt intressant skiva med ett väldigt eget sound. Något att sätta tänderna i för den som gillar lite hårdare och slamrigare tongångar.


The Invincible Limit - Push!


The Invincible Limit - Push!
Format: 12"
Stil: Electro, EBM
Label: ZYX Records
http://www.discogs.com/Invincible-Limit-Push/release/14415

A   Push!
B1 The accomplishment
B2 Archies dead
B3 Wasted time


The Invincible Limit var Thomas Lüdkes projekt som senare skulle bli bandet The Invincible Spirit. EP:n Pusch! släpptes först 1986 på bolaget Last Chance records. ZYX records släpper den igen 1987 i en ny mix och samma år släpps The invincibles Spirits debutalbum Current news som förutom hiten Push! även innehöll klassikerna Make a device och Provoke you.

Låten Push! är en stökig EBM-klassiker som de flesta synthare redan dansat till många gånger. Men EP:n har ytterligare ett par spår av intresse. B-sidans inledande spår The accompliskment är en skön låt som på minner lite om A Split Second, som även den skulle hålla för dansgolvet. Även avslutande Wasted time är intressant. Påminner lite om Carpenters The End i sound och basgång.


Rara Skivor XIILiket lever - Levande begravd

Då har ett exemplar av denna punkklassiker sålts ännu en gång på Tradera. Denna gång för smått hisnande summan 1187 kronor. Står högt på min önskelista, men riktigt så gärna vill jag inte ha den.

http://www.tradera.com/Liket-Lever-Supersvar-singel-i-mycket-bra-skick--auktion_105946023

Warning - Why can the bodies fly


Warning - Why can the bodies fly
Format: 7"
Stil: Electronic, udda
Label: Vertigo
http://www.discogs.com/Warning-Why-Can-The-Bodies-Fly-In-Crowd/release/644609

Why can the bodies fly
In crowd


Warning är en rätt udda konstellation från Tyskland bestående av Edgar Schlepper och Hans Müller. Dom fick en hit i tyskland med denna låt sedan den varit med i ett avsnitt av kriminalserien Tatort. I avsnittet Peggy hat angst spelar mördaren denna låt om och om igen och skrämmer flickor genom att spela upp den i telefon sent på nätterna. Efter att avsnittet sändes blev låten en hit och klättrade högt på listorna i Tyskland.

Själv tycker jag låten är oerhört charmig på ett väldigt ostigt sätt. Sången är djup och låter som den snarare hör hemma i något doom-metalband. Det är disco, elektroniskt och rockigt på samma gång. Något för det alternativa dansgolvet.

Mitt exemplar köpte jag på Snickars i Stockholm. Minns inte priset men det låg någonstans mellan 50-80 kronor.
http://vinyljakten.blogg.se/2009/march/snickars-records.html


RSS 2.0