Oil in the Eye - The surgical fatherland


Oil in the Eye - The surgical fatherland
Format
: 12"
Stil: EBM, Industrial
Label: Electronic Beat Association
http://www.discogs.com/Oil-In-The-Eye-The-Surgical-Fatherland/release/249746A1  Strap it hard
A2  Franco
A3  States of breathing
B1  No censor
B2  Epileptic Repetition
B3  Lebensraum


Tredje släppet från Electronic Beat Association är ytterligare en 12" från Oil in the Eye. Sångaren Michael Moylan har lämnat bandet och Manuel Poyo styr skutan själv. The surgical fatherland är mindre poppig än sin föregångare och har ett mer industriellt sound. Några av låtarna är fortfarande lättillängliga och dansanta; som inledande Strap it hard och Franco.

I övrigt känns det som inspirationen är hämtad från klassiska belgiska band som Klinik och Vomito Negro. Mycket mer svärta än på debuten, och mycket mer experimentellt. En klar indikation på vilken riktning Manuel skulle ta bandet i framöver. 

Skivomslaget är ett av de mer osmakliga jag sett. Ser ut att vara nakna, brända kroppar efter en svår olycka eller ett krig. Om det finns någon djupare mening än provokation bakom omslaget har jag ingen aning om.

Mitt exemplar inköptes via Tradera för en femtiolapp.

Oil in the Eye - Sex and surgery


Oil in the Eye - Sex and surgery
Format
: 12"
Stil: EBM
Label: Electronic Beat Association
http://www.discogs.com/Oil-In-The-Eye-Sex-And-Surgery/release/261313A1  Sex and surgery
A2  My skin chamber
B1  Oil in my eye

Debuten från Londonbaserade projektet Oil in the eye som leddes av spanienfödda Manuel Puyo. Efter debuten var Oil in the eye mer ett soloprojekt, men på denna första skiva var även sångaren Michael Moylan medlem av bandet.

Michaels medverkan gör debuten till den mest lättlyssnade och tillgängliga av Oil in the eyes skivor. Musiken är åt EBM-hållet men med poppiga melodier. Senare släpp blir mer industriella och experimentella. 

Sex and surgery och Oil in my eye är väldigt starka låtar som lätt skulle funka på ett dansgolv än idag. My skin chamber är även den en bra låt, även om den inte riktigt är i paritet med de andra två. Väldigt bra skiva som jag varmt rekomenderar.

Mitt exemplar inköptes via Discogs för 15€.


Technoquake - You Say I Said


Technoquake - You Say I Said
Format
: 7"
Stil: EBM
Label: Electronic Beat Association
http://www.discogs.com/Technoquake-You-Say-I-Said/release/260408You say I said
Trust in me


Första släppet på Electronic Beat Association var brittiska Technoquakes singel You say I said. Projektet var Rob Strouds, som tidigare spelat trummor i gothbandet Sex Gang Children. Nu gjorde han elektronisk musik tillsammans med två personer vid namn Firyal och Kevin Tayler.

Technoquake har trots namnet väldigt lite med techno att göra. Musiken är istället melodisk EBM med gothkänsla, som säkert hängt med sedan Robs tidigare band. You say I said är en helt ok låt, men inget som jag verkligen går igång på. Det gör jag dock på bandets nästa släpp som jag återkommer till i ett senare inlägg.

Mitt exemplar beställdes från http://hotstuff.se/ där den fortfarande går att köpa för 39 kronor.


Electronic Beat Association


http://www.discogs.com/label/Electronic+Beat+Association

Det finns säkert lika många sätt att samla vinyl på som det finns samlare. Personligen samlar jag främst musik som jag älskar att lyssna på. Men hos mig finns även en samlarnerv som går igång på udda skivor, skivor i begränsade utgåvor och vid några tillfällen går jag igång på snygga omslag.

Men det finns några fall där jag önskat samla en hel katalog från ett bolag. För tillfället försöker jag samla på mig alla utgåvor från gamla gävlebolaget Mamma och det belgiska New Beat-bolaget Chaos Dance Records.

Ett tredje bolag, Electronic Beat Association har jag precis lyckats få ihop alla vinylskivor ifrån. Det var inte någon jättebedrift då bolaget bara släppte sex skivor innan det slogs ihop med Front Music Production & Energy (A Division Of Hot Stuff) och övergick till att vara Energy Records.

Electronic Beat Association existerade 1989 - 1990 och drevs av Krister Svensson. Han släppte mest EBM/Industriell musik, men även en synthpopskiva då Elegant Machinerys skivdebut finns på bolaget.

Skivorna på bolaget är inte jättesvåra att få tag i. I vissa fall kan man gå till http://www.hotstuff.se/ och beställa skivan i nyskick för ett riktigt bra pris. Två av bolagets skivor var lite svårare att få tag på; Oil in the eye - Sex and surgery, samt just Elegant Machinerys debutsingel. Den sistnämnda var även den enda av skivorna från bolaget som hade en lite högre prislapp.

En genomgång av respektive skiva kommer i efterföljande blogginlägg.


Miss Nicky Trax - Acid in the house


Miss Nicky Trax - Acid in the house
Format: 12"
Stil: New beat
Label: Kaos Dance Records
http://www.discogs.com/Miss-Nicky-Trax-Acid-In-The-House/release/55645

Acid in the house
Acid in the house (instrumental)

Ännu ett fynd från min favoritbolag, Kaos Dance Records, när det gäller New beat. Det här är ett projekt med sångerskan Nicky Vermeulen och Kaos vanliga producent-team Inger, Van Oekel och Khan. Som vanligt är det knorrande basar från Rolands TB-303 och släpiga beats som gäller. En personlig New beat favorit.

Köpte mitt exemplar via Discogs för 15€.


P.F. Commando - Manipulerade mongon


P.F. Commando - Manipulerade mongon
Format
: LP
Stil: Punk
Label: COMM Records
http://www.discogs.com/PF-Commando-Manipulerade-Mongon/master/239566

A1  Allt OK
A2  Johnny Bugger
A3  Gänget från 60
A4  I'm innocent
A5  Auschwitz
A6  Svenne Pop
A7  Failed abortion
B1  Go go go
B2  Get fucked
B3  Varje år
B4  London sightseeing
B5  No more masturbation
B6  Rocken i Gävle
B7  Raggare
B8  No no no


Har äntligen, efter mycket letande och budande, lyckats bärga hem denna smaragd bland svenska punkskivor. Manipulerade mongon ska enligt utsago vara sveriges första punk-LP, och det är även en av de bästa. Gävles egna variant av Sex Pistols i högform från 1979.

På skivan bjuds 15 energiska spår som oftast klockar in på omkring 2 minuter. Pang på rödbetan! P.F. Commando blandar mellan svenska och engelska texter; båda funkar ungefär lika bra, även om det engelska uttalet ibland svajjar lite charmigt.

Mina personliga favoritspår är Svenne Pop, Get fucked, Allt ok,  Rocken i Gävle och No no no. Några svaga spår går inte att hitta. En helt underbar skiva som på senare tid blivit hett eftertraktad. Priset hamnar ofta någonstans mellan 500 - 800 kronor beroende på skick.

Mitt exemplar köptes via Tradera för 480 kronor.


RSS 2.0