Rara skivor XISozialistisches Patienten Kollektiv (SPK) - Leichenschrei

En skiva från industripionjärerna SPK som nyligen såldes för 321 kronor på Tradera. Gillar man mörk industrisynth från början av 80-talet kan det här vara något att sätta tänderna i.

http://www.tradera.com/SPK-Leichenschrei-Throbbing-Gristle-Industrisynth-auktion_103826089


Paranoid - Love & hate


Paranoid - Love & hate
Format
: 12"
Stil: EBM
Label: Machinery Records
http://www.discogs.com/Paranoid-Love-And-Hate/release/809732

Love & hate (Club mix)
Love & hate (Dub mix)


Hittade denna på Andra långgatans Skivhandel. Eftersom den var utgiven på Machinery Records (där även band som And One och Dance or die huserat) väckte den mitt intresse, trots att jag aldrig tidigare hört talas om bandet Paranoid. Den beskedliga prislappen på 49 kronor gjorde också att jag kunde med att göra ett chansköp.

Love & hate är en helt ok EBM-låt enligt standardmodellen. Dansanta rytmer och en mysig bas som går utmärkt att dansa till. Inte så bra att jag kommer att ägna energi att leta upp fler skivor från gruppen... men springer man på dom i någon rea-back kan man ju slå till igen.


Rockets - GalacticaRockets - Galactica
Format
: 7"
Stil: Space rock
Label: WEA
http://www.discogs.com/Rockets-Galactica-One-More-Mission/release/1996288

Galactica
One more mission

Precis tillbaka från Stockholm efter en visit på bland annat Bodytåget. Tyvärr hade inget av banden som uppträdde där någon vinyl till salu, så det fick jag leta upp annorstädes.

Därför tog jag mig till favoritbutiken Snickars ute vid Hornstull för att stilla mitt begär efter plast. Där är det inga problem att bränna ett flertal 100-lappar på obskyra dans12-or och singlar.

Fastnade för en singel med franska spacerockgruppen Rockets. I deras musik kan man bland annat höra var Daft Punk har inspirerats. Massor av robotsvärmeri, rymdresetankar, vocoders, silversminkade herrar och lustiga synthljud. Galactica är en poplåt med ett par kaxiga gitarr-riff och rymdtema. Svårt att tro att den släpptes redan 1980. En silvrig popkaramell soms ticker ut i godisskålen.

Mitt exemplar kostade mig 85 kronor på Snickars.
http://vinyljakten.blogg.se/2009/march/snickars-records.html


Tubeway Army - Replicas


Tubeway Army - Replicas
Format
: LP
Stil: New wave, synthpop
Label: Beggars Banquet
http://www.discogs.com/Tubeway-Army-Replicas/release/162737

A1  Me! I disconnect from you
A2  Are 'friends' electric
A3  The machman
A4  Praying to the aliens
A5  Down in the park
B1  You are in my vision
B2  Replicas
B3  It must have been years
B4  When the machine rock
B5  I nearly married a human

Detta album från 1979 är en milstolpe inom synthpopen, trots att det inte är ett syntpop-album. Allt tack vare singeln Are 'friends' electric som tog sig in på Top of the pops och blev en monsterhit i England. Enligt Gary Numan var det en slump att det blev en synthlåt övehuvudtaget. Allt tack vare att det råkade stå en Moog-synth i studion under inspelningen inställd med ljudet som kom att användas på låten.

Hur som helst öppnade låten vägen fri för andra band som experimenterade med elektronisk musik. I kölvattnet följde snart band som OMD, Human League och inte minst Depeche Mode.

Replicas är ett riktigt trevligt album med ett flertal bra låtar. Själv gillar jag bland annat rockiga It must have been years, Me! I disconnect from you och naturligtvis den helt suveräna Are 'friends' electric. En milstolpe som instroducerade en ny genre för den breda publiken.

Jag fick ge 49 kronor för mitt exemplar på Tradera.


RSS 2.0