Fortran 5 - Love babyFortran 5 - Love baby
Format: 12"
Stil: Electro house
Label: Mute records ltd
http://www.discogs.com/Fortran-5-Love-Baby-Midnight-Trip/release/2272

Love baby
Midnight trip


Det här är en riktigt skön, space-ig, electrodoftande houselåt från 1990. Love Baby funkar lika bra på dansgolvet som att chilla till dagen efter. Riktigt dansant men mjuk på samma gång.

Mitt exemplar hittades i skivbacken på Emmaus för en tia. Ett fynd!


Swedish Old school EBM 2009


Swedish Old school EBM 2009

Format: 7" EP
Stil: Old school EBM
Label: Sham Recordings
http://www.discogs.com/Various-Swedish-Old-School-EBM-2009/release/1957115

A1  Kropp - Vad ska du ha på dig ikväll
A2  Spark! - Ett lejon i dig
B1  T.W.A.T. - Battleground
B2  Container 90 - Two thousand and nine

Det här är uppföljaren till Swedish Old School 2007 som kom för ett par år sedan. Ännu en gång är det grabbarna i Container 90 som samlat några genrefränder och pressat dom på vinyl. Denna gång på en brunfärgad! plastbit. Det har även lagts ner arbete på ett snyggt omslag som ritats av Doghead.

Det är ett riktigt starkt startfält denna gång då både Spark! och Kropp fått mycket uppmärksamhet via skivsläpp och lajvspelningar under året. Kropps låt Vad ska du ha på dig ikväll har på bara drygt ett år fått kultstatus, och det är inte alls dumt att få den pärlan på vinyl.

Spark!s bidrag är titelspåret från deras fullängdare som släpptes tidigare i år. Ingen dålig låt, men lite tråkigt val i sammanhanget. Det hade varit bättre att välja Glassbilen då den kan tävla med Kropps bidrag gällande kultstatus.

B-sidan har en nykomling i bandet T.W.A.T. som försöker förena Oi-punk med EBM. I mitt tycke lyckas de kanske inte fullt ut med det uppsåtet; men vad gör det när det ändå fått till en bra låt. Skoj med 6-takten i refrängen, inte direkt EBM-standard.

Container 90 avslutar stabilt med EBM-rökare med sedvanlig punk-känsla. Dessutom en aktuell text som handlar om övervakningssamhället. Two thousand and nine är antagligen en parafras på 1984. Skoj!Dogheads hemsida
http://hem.passagen.se/doghead/


Mandarines - E.P.


Mandarines - E.P.
Format: 7" EP
Stil: Powerpop
Label: Bootleg (Harvest)
http://www.punktipset.se/band.asp?id=231&bID=334

A1  Trust you
A2  Lose your love
B1  You're telling lies
B2  When I do, I will die


Denna stockholmsduo bestod av Janne Andersson och Jana Bluchert. Janne är väl annars mest känd för Janne Andersson Pop eller JA Pop.

Mandarines är definitivt gitarrpop av ädlaste snitt från 1977. Ändå räknas bandet in i utkanten av den första punkvågen, och lite av den energin finns också på skivan. Tydligast i avslutande spåret When I do, I will die som faktiskt har ett riktigt punkdriv i musiken.

Min favorit på skivan är helt klart låten You're telling lies. Klockren poplåt som omedelbart klibbar fast i huvudet. När man lyssnat på den går man ofelbart och nynnar på refrängen resten av dagen.

Hittade mitt ex på Tradera som tydligen är en Bootleg på orginalet. Vinylen är pressad i genomskinlig röd vinyl som gör sig skitbra på skivtallriken. Betalade 59 kronor för ett exemplar i ospelat skick.

You're telling lies går att ladda ner från Punktjafs mp3-arkiv.
http://www.punktjafs.com/mp3.htm


Rara skivor XRune Strutz - Musikforum brinner

Ännu en gammal punkskiva från slutet av 70-talet som genererar mycket pengar på Tradera. Uppsalabandets 7" EP såldes nyligen för 866 kronor.

http://www.tradera.com/RUNE-STRUTZ-Musikforum-Brinner-Rare-Punk-auktion_101927239

Embellishment Collection 1


Embellishment Collection 1
Format: LP
Stil: Industri, Low-fi
Label: Börft
http://www.discogs.com/Various-Embellishment-Collection-1/release/189679

A1  Green restaurant - Troll
A2  Injury - Meddelande från rymden
A3  Smersh -
Progress without regrett
A4  Njurmännen - Injured by punishing gods
A5  Frak - Degression
A6  Mikael Diser - Min vän, porslinshundens vän
B1  Fjärilbandet -
Pleas honey
B2  Cruel when complete - Immaculate
B3  Systema scrotum - Kazm; Lk (m)
B4  Alvars orkester - So shy
B5  En halvkokt i folie - Tjänne'ru lukten?
B6  Der Angriff - Bad luck
B7  END......... -
(untitled)

Skivbolaget Börft records startade 1987 och har sedan dess gett ut obskyr, experimentell, elektronisk musik. Många av de tidiga artisterna spelade in sina alster på fyra-kanals bandspelare och släppte hemmagjorda kasetter.

Embellishment collection 1 är en samlingsskiva med typiska artister som samarbetade med Börft. Här finns kultiga band som Njurmännen, Frak och en En halvkokt i folie representerade. Det här är oftast inte lättlyssnat, men är man vän av underliga ljud, skumma samplingar och underfundig musikalisk humor kan det här vara för dig.

Mina favoriter är Njurmännen, Injury och en En halvkokt i folie. Kanske för att deras låtar har melodi, rytm och en igenkännlig konstruktion. Gillar även Der Angriffs låt Bad luck som är i närheten av att vara en EBM-låt. Har svårare för exempelvis Systema Scrotums musik som låter som någon typ av industri-ambient.

Skivan går fortfarande att få tag på direkt från Börft records för 100 kronor.
http://www.borft.com/index.php

En remix av En halvkokt i folies Tjänne'ru lukten


ArtVinyl


En av sakerna som gör vinylsamlande intressant är omslagen. För visst är det så att ett snyggt omslag ibland kan vara avgörande om man köper en skiva eller inte.

Det kan också vara så att man köper en skiva enbart på grund av omslaget. Särskilt om man kan hänga det som en tavla på väggen. Själv köpte jag nyligen en skiva med Lasse O' Månsson enbart på grund av omslaget som var målat av Hans Arnold.


Är man intresserad av att använda sina skivor som konst kan jag rekomendera ArtVinyl. Det är ramar anpassade för 12" omslag. De är konstruerade så att de är väldigt lätta att öppna och tröttnar man på ett omslag är det hur enkelt som helt att byta till ett annat. De gör heller ingen som helst åverkan på oskivorna.

Ramarna finns i färgerna vitt och svart. Jag köpte ett tre-pack för 995 kronor på Bagaren & Kocken i Göteborg.
http://www.bagarenochkocken.se/shop/


http://www.artvinyl.se/


Önskelistan

Egentligen är önskelistan milslång, men här är fem goda representanter för var mitt fokus ligger just nu. Jag är sugen på tidig svensk punk.,gärna från Gästrikland/Hälsingland. På den elektroniska fronten är det fortfarande en del gamla Hi-NRG och New Beat grejer som lockar. Självklart lockar även en del EBM, Industri och linande också.

Har du någon av dessa skivor, eller något liknande som du vill avyttra får du gärna höra av dig till mig.
Vinyljakten@hotmail.com

(ingen bild)
Wax - Punk och kärlek
Underbar, ung punkmusik från Gävle. 12 korta och intensiva låtar inspelade på kasett (!) i början av 80-talet. Har bara sett den en gång på Tradera, men hoppas den ska komma igen. Vill ha!


Roni Griffith - (The best part of) Breakin' up
Hi-NRG av Bobby Orlando med den underbara låten Spys.
http://www.discogs.com/Roni-Griffith-The-Best-Part-Of-Breakin-Up/release/39620


Tragic Error - Tanzen
Suverän New Beat från Belgien. Släpptes 1989.
http://www.discogs.com/Tragic-Error-Tanzen/release/39774


Lars Langs - Lars Langs greatest hit
Suverän punkskiva som fortsätter gäcka mig. Vet inte hur många auktioner jag förlorat på Tradera gällande denna. Men jag ger mig inte, förr eller senare ska den bli min.
http://www.discogs.com/Lars-Langs-Lars-Langs-Greatest-Hit/release/858075


Liket lever - Levande begravd / Hjärtats slag
Freddie Wadlings debut och mycket tidig svensk punk.
http://www.discogs.com/Liket-Lever-Levande-Begravd/release/1924262


RSS 2.0