Tits of Death - Iron NipplesTits of Death - Iron Nipples
Format: 7"
Label: Seriously Stacked Records
http://www.discogs.com/release/1463781

Iron Nipples
Diva Breakdown


Bandet Tits of Death hittade jag via myspace och köpte deras debutsingel via deras hemsida: http://www.titsofdeath.com/ Ett punkigt tjejband från England.

Debutsingeln är snygg sak som är pressad på genomskinlig, röd vinyl. Musiken är kaxig, malande indierock med punk och electrodoftande sound. Texterna har nästan alltid bröstanknytningar i stil med singelns A-sida. Hoppas på flera släpp från den intressanta tjejkvintett.


Rara skivor II

Vissa skivor ligger i en egen prisklass och får samlarna att lätta rejält på penningpungen. I veckan är det ett par skivor på Tradera vars budgivning fått mig att höja på ögobrynet.Shit Kids var ett punkband från Östersund som släppte ett par EP-skivor. Nu finns det en auktion på Tradera på ett exemplar av deras EP Jag måste ha ett jobb som är uppe i 2551 kronor. Provinsialpunken verkar vara eftertraktad.
http://www.tradera.com/Shit_Kids_vinyl_ep_skiva1979_mint-auktion-75442823
AC/DC är ju aktuellare än någonsin nu med nytt albumsläpp och världsturné. 1984 var jag på mitt livs första hårdrockskonsert då jag besökte Monsters of Rock i Stockholm. AC/DC var huvudakten och från den konserten släpptes en bootleg som sedan länge finns i min skivsamling. (Har även Van Halen-konserten, men saknar Motley Crues...) För någon vecka sedan såldes ett ex av AC/DC bootlegen för 905 kronor.
http://www.tradera.com/auction/auction.aspx?aid=75305322

DÖF - CODO... Düse Im SauseschrittDÖF - CODO... Düse Im Sauseschritt

Format: 7"
Label: WEA Music
http://www.discogs.com/release/1191804

CODO... Düse Im Sauseschritt
Rein Gar Nix


Ännu ett fynd från femkronorslådan. Skum synthpop från 1983 som känns väldigt, väldigt tysk. Mer kultig än bra med både rymdtema och schlageraktig refräng. Finns helt underbara filmklipp på youtube från diverse tv-uppträdanden. Jag har valt ett av dessa.Vinylium


http://www.vinylium.se/

Styrmansgatan 26 i Göteborg ligger en liten, trevlig butik som specialiserat sig på vinylskivor. Huvudinnriktningen är nya pop, rock och indie-skivor, men här finns även mycket begagnat och även inom genrerna hårdrock och elektroniskt.

Skicket på skivorna är mycket gott, även på begagnatavdelningen, där man knappt ser någon skillnad mot de helt nya skivorna.

Butiken är nog mest ämnad för den seriösa samlaren som är villig att betala lite mer för sina skivor. I gengäld kan du hitta rara skivor i nästan Mint-condition. De skivor som finns i butiken ligger även ute på deras hemsida, så man kan kolla vad som finns inne innan man beger sig till butiken. Men det är ett nöja att stå och leta i skivbackarna då det är sällan man ser så många högkvalitativa skivor i en begagnad avdelning.

Secret Service - Oh SusieSecret Service - Oh Susie

Format: 7"
Label: Sonet
http://www.discogs.com/release/749038

Oh Susie
Give mer your love


Här kommer en riktig klassiker som jag hittade i toppenskick i en femkronorsback. Secret Service hör man nämnas alldeles för sällan i diskussionerna kring svensk elektronisk musik. Även om de inte var ett renodlat synthband så var de pionjärer i sverige både gällande produktion och användandet av synthar i musiken. Oh Susie är en sådan klassiker från 1979 liksom låten Flash in the night från 1980. Ola Håkansson och Tim Norell från bandet har ju också haft stora framgångar som producenter och låtskrivare senare.Teddybears Sthlm - Women In PainTeddybears Sthlm - Women In Pain
Format: 7"
Label: Dolores Reordings
http://www.discogs.com/release/1510806

A1 Women In Pain
A2 The King Lives On
B   Servants of Authority


Debutsinglar är spännande för en skivsamlare. Ofta släpps förstlingsverket i en mindre upplaga och det är alltid intressant att höra var ett band börjar sin karriär.

Teddybears Sthlm:s Women in pain hittade jag på Tradera och fick hem för 39 kronor. Det roliga med Teddybears debut är att den skiljer sig rejält från det man är van att höra från bandet. Här är det punkig grindcore helt utan synthar och trummaskiner. Men attityden känner man igen från senare alster. I mina öron påminner de lite grann om bandet Suicidal Tendencies på denna EP. Favoriten är b-sidans Servants of authority.


Kite


Kite
Format: 12" EP
Label: Lyckan
http://www.discogs.com/release/1414324

A1  Ways to dance
A2  My girl and I
B1  Say it ain't so
B2  Learn to like it


En duo med meriter från Strip Music, Yvonne respektive Melody Club och The Mo. Tillsammans har de gjort debut med en fyraspårs EP som slagit synthsverige med häpnad. Har bland annat rekomenderats hårt av Fredrik Strage. Själv är jag helt knockad av första spåret Ways to dance, men har en aning ljummare inställning till övriga låtar. Men skönt med ett band som hittat ett eget sound redan på debuten och som vågar vara lite svulstiga och svåra mitt i det poppiga.


Jeans Team - Keine MelodienJeans Team - Keine Melodien
Format: 12" Maxi singel
Label: Kitty-Yo
http://www.discogs.com/release/44974

A   Keine Melodinen med MJ Lan & Jeans Team
B1 Keina Melodien med Peaches
B2 Keine Melodien med Jeans Team

Trålade Göteborgs vinylbackar igår och fick med mig massor av godis hem. Bland annat denna Maxi med Jeans Team. En modern, klubbig synthdänga med kaxig attityd som är perfekt för ett dansgolv. Tyvärr inte lika förtjust i versonerna på B-sidan. Lite skoj att höra Peaches monotona version med distad gitarr en gång, men håller inte i längden. Andra versionen med Jeans Team är inte dålig, men känns onödig med tanke på det lysande A-spåret.


Önskelistan

Här är en lista på skivorna som står högst på önskelistan just nu. Har märkt att talar man om trollen dyker de ofta upp. Kontakta mig gärna om du har ett exemplar du vill avyttra.
vinyljakten@hotmail.com


Fake - Frogs in Spain

Kanonbra synthpop från det magiska året 1984.
http://www.discogs.com/release/330352


Lars Langs - Lars Langs greatest hit

Underbart punkband som huserade i min hembygd Ockelbo kring 1980. Suverän liten platsbit med provinsialpunk på.
http://www.discogs.com/release/858075


I-f - Spaceinvaders are smoking grass

Skulle kalla det electro-clash. En höjdarlåt som jag verkligen är supersugen på.
http://www.discogs.com/release/29228


Elegant Machinery - Safety in mind

Från bolaget Electronic Beat Association. Hittar jag den här har jag snart en komplett samling av bolagets vinyler.
http://www.discogs.com/release/377289 


Baby's Gang - Happy Song

Helt underbar Italo-disco låt. En mp3-fil med denna har hållit mig på gott humör hela veckan. Nu vill jag ha den på 12".
http://www.discogs.com/release/317858

Moby Dick - My Dreams Are ClearMoby Dick - My Dreams Are Clear

Format: 7"
Label: Redhouse Records
http://www.discogs.com/release/729915

Ni vet hur man säger att resan är viktigare än målet... Det må så vara, men ibland är det jävligt tillfredställande att nå målet. Den här singeln med Moby Dick har jag jagat efter i ett år nu.

Hörde den första gången på radioprogrammet Virus som sänder en timmes synthmusik i veckan från Radio Eskilstuna. För oss som inte kan ratta in den stationen på radion går det att ladda ner programmet från nätet. De fyra senaste programmen ligger alltid ute för nedaddning. http://www.kfumetuna.se/ljudarkiv.php

Rekomenderar programmet som blandar både gammalt och nytt. My drams are clear räknas till den första kategorin då den släpptes redan 1985. En riktigt lysande synthpoplåt som snickrats ihop av ett svenskt band. Tyvärr hittar jag väldigt lite info om bandet och skulle vara glad att lära mig mer om dom.

Har även ett par andra singlar av Moby Dick i samlingen nu, men det är den här som utmärker sig som något extra enligt mig. Den är tydligen också ganska eftertraktad hos samlare och jag har fått prisförslag på mellan 300 till 400 kronor för ett exemplar  tidigare. Själv fick jag den för 106 kronor på Tradera och då ingick ytterligare två Moby Dick-singlar. Så gissa om jag var nöjd med att få hem den till det priset efter ett års jakt!

Humpe Humpe - Yama-haHumpe Humpe - Yama-ha

Format: 7"
Label: WEA Music
http://www.discogs.com/release/390285

Yama-ha
Memories


Humpe Humpeär två systrar, Anette och Inga Humpe, som var delaktiga i Neue Deutsche Welle. 1985 släpptes denna ganska udda singel där texten består av en uppradning av massor av japanska företagsnamn. Musiken är lättsam synthop.


Desireless - Voyage VoyageDesireless - Voyage Voyage

Format: 7"
Label: CBS
http://www.discogs.com/release/148431

Voyage, Voyage
Destin Fragile


Något som jag gillar lika mycket som att leta efter svåra och rara skivor på internet är att leta igenom backen med femkronors singlar och hitta pärlor och guld i skithögen. Den här singeln räknas definitivt till pärlorna.

Låten Voyage, Voyage var nyligen aktuell på listorna igen genom Kate Ryan som gjorde en cover på denna låt från 1986. Den nya versionen är superpolerad eurotechno utan minsta charm. Orginalet däremot med Desireless är suverän synthpop på franska som rekomenderas varmt.


Mc Tim - Jag är DefMc Tim - Jag är Def

Format: 12"
Label: EMI Svenska AB
http://www.discogs.com/release/1328491

A1 Jag Är Def
A2 Jag Är Def (instrumental)
B   Jag Är Def (T-Flon Mix)


Rotade runt bland mina skivor och plockade bland gamla godingar. Då hittade jag den här från 1989. Anses vara den första "riktiga" rap-låten på svenska framförd av en trettonårig Tim Wolde. Mer rolig än bra, även om det svänger rätt skönt om musiken som producerades av Bomkrash. Kul att den innehåller Human Beatbox inslag också. Folk som härmar trummor med munnen skulle vi ha mer av inom all musik. Jag är def är ett pionjärarbete inom svensk hip-hop och kul att återanknyta till.

Rara skivor

Vissa skivor ligger i en egen prisklass och får samlarna att lätta rejält på penningpungen. I veckan är det ett par skivor på Tradera vars budgivning fått mig att höja på ögobrynet.Bugs var ett lokalt punkband i Gävle som spelade in ett par EP-skivor. Den på bilden släpptes 1979.  Jag skulle inte ha något emot att lägga den till min egen samling. Band från Gästrikland-Hälsingland-Dalarna från sent 70-tal och tidigt 80-tal är spännande för mig då jag själv är uppvuxen i trakterna och var ung musikergosse på den tiden det begav sig. Dock var jag inte beredd att hosta upp 700 kronor för denna skiva, vilket var vad den såldes för tidigare i veckan.
http://www.tradera.com/auction/auction.aspx?aid=74178291
En annan skiva som drar in mycket pengar är Onkel Kånkels album Kalle Anka Suger Pung. Inom den smala genren könsrock är den tydligen en klassiker. Inte riktigt min kopp te och budgivningen har redan passerat 700 kronor. Om någon är sugen har man till 24:e oktober på sig att lägga ett bud.
http://www.tradera.com/auction/auction.aspx?aid=74764721

Pouppée Fabrikk - RagePouppée Fabrikk - Rage
Format
: LP
Label: Energy (A Division Of Hot Stuff)

http://www.discogs.com/release/249759

A1 Retrospect

A2 Circumcision

A3 Shapeshifter

A4 Distraction

A5 Incinerage

B1 Death

B2 Keine Zukunft

B3 Youth

B4 Selfdestruct

B5 No Way Back

B6 Watch Your Sex


Pouppée Fabrikk
är ett legendariskt svensk synthband i den hårdare skolan. Större i Tyskland än på hemmaplan där de är förebild till många nyare band som spelar så kallad Oldschool-EBM.

Själv hade jag helt missat deras existens tills en kompis gjorde mig uppmärksam på dem för ett par år sedan. Efter lite lyssnande och efterforskningar ville skivsamlaren i mig ha tag på deras debutalbum Rage på vinyl. En uppgift jag trodde skulle bli både svår och som säkert skulle skapa ett djupt hål i min plånbok.

Det skulle visa sig att det var både enkelt och billigt. Ibland är de sjävklaraste vägarna de rätta. Skivbolaget Energy är en del av Hotstuff. Hotstuff är en skivbutik på nätet som är inriktad mot lite smalare musik, och som har ett stort urval av elektronisk sådan. Det visade sig att de hade kvar exemplar av Pouppée Fabrikks debut och att de sålde dem för 59 kronor stycket. Alltså bara att beställa hem den i mintcondition för en billig peng.

Kollade nyss in deras hemsida och konstaterade att den fortfarande går att beställa!!!

http://www.hotstuff.se/


Progg.Se


http://www.progg.se/

Precis på samma sätt som Punktipset är en värdefull info-sida om svensk punkmusik är Progg.se en värdefull sida om man är intresserad av svensk proggmusik. Här finns alla banden och alla skivor representerade med mycket och intressant information om varje band.

John Carpenter's - The EndJohn Carpenter - The End (New Scratch Mix)
Format: 12" Maxi singel
Label: ZYX Records
http://www.discogs.com/release/84586

The End (John Anthony Scratch Mix)
The End (Remix)


Ibland får man en känsla som säger att det där måste ju vara bra när man hör talas om det. På Tradera beskrevs denna skiva som en dansant italoversion av temat till filmen Attack mot polisstation 13.

Som gammal skräckfantast är jag ju välbekant med både Carpenters filmer och hans film-musik. Däremot hade det aldrig slagit mig att någon gjort dansversioner av den. Var liksom ingen tvekan att jag ville lägga vantarna på denna 12". Vann budgivningen med 55 kronor och imorse damp det ner en lapp om att skivan fanns att hämta på ICA.

20 minuter senare låg den på skivtallriken och en fast, tung trumrytm pulserade medan sköna, analoga synthljud svepte i bakgrunden. Riktigt trevlig liten sak som gjorde mig på gott humör för resten av dagen.

Videon nedan har inget med skivan ovan att göra annat än att John Carpenter är upphovsmannen. Här är ett mindre lyckat försök av Carpenter att göra populärmusik. Han ska nog överlåta överföringen från film- till pop-musik åt andra. Från filmen Big Trouble In Little China. 80-talet från sin kanske lite sämre sida. :D


Lords of Acid - I Sit On AcidLords of Acid - I Sit On Acid

Format: 7"
Label: Kaos Dance Records
http://www.discogs.com/release/592411

I sit on acid
I sit on acid (instrumental)


I slutet av 80-talet växte sig Acid-musiken och Rave-kulturen allt starkare. I Beligien uppstod en variant som kallades New Beat. Det som skiljer New Beat från Acid är att den är långsammare (aldrig över 120 bpm/minut). New beat innehåller dessutom ofta sexuellt explicita samplingar eller texter.

En mycket bra New Beat-låt är I sit on acid av Lords of acid. Elektronisk, dansant och medryckande. Lords of Acid är ett av få band från genren som fortfarande är aktiva.

"Darling come here, fuck me up the... "

Modern live-vesion av I sit on Acid

Traste & Superstararna - PengarTraste & Superstararna - Pengar

Format: 7"
Label: Mesrock
http://www.punktipset.se/band.asp?id=420&bID=187

Pengar
Traktor


Jag slås ofta av att gamla låttexter ofta känns förvånansvärt aktuella. Kanske förändras saker och ting inte så mycket som man vill tro. Traste & Superstararnas låt Pengar känns superaktuell med tanke på fokuseringen på världens börser som rasar i hiskelig takt. Kanske borde vi göra som Traste gjorde redan 1979, och ifrågasätta om det inte finna andra och viktigare värden i livet.

Pengar är en riktig höjdare till låt, en riktig klassiker. Fick betala 160 kronor för ett fint exemplar via Tradera. Helt klart ett av förra veckans riktiga fynd. B-sidan Traktor är inte riktigt i samma klass och känns bara lite småroligt tramsig.

Punktipset


http://www.punktipset.se/


Är man minsta intresserad av tidig svensk punk, ny våg, power pop och ska är detta sidan för dig.Här finns info om alla band, vilka orter de kom ifrån och vilka skivor de släppte. Något som är extra roligt är kommentarerna som finns vid respektive band, då det är många av de gamla rävarna som var med på den tiden som är aktiva på sidan.

The Hellacopters - In The Sign Of The Octopus


The Hellacopters - In The Sign Of The Octopus
Format
: 7"
Label: Psychout Records

In the sign of the octopus
Acid reign


The Hellacopters släppte sin sista skiva Head Off för ett tag sedan. Skivan är en cover-skiva med mer eller mindre okända låtar. Jag lyssnade igenom albumet och som vanligt med Hellacopters är det gediget hantverk och oantastlig rock'n'roll. Tyvärr tillför den inget nytt och du hittar bättre låtar på deras tidigare album. Med ett stort, saftigt undantag; låten In the sign of the Octopus som är en cover på gruppen The Robots.

In the sign of the octopus är otroligt bra, och som tur var för mig, var det förstavalet till singel från albumet. Jag kan därför nöja mig med att köpa singeln istället för hela albumet, och slipper en massa mediokra låtar.


Dansa med Mamma G-H


Dansa med Mamma

Format: 7" 4 (4)
Label: Mamma
http://www.punktipset.se/band.asp?id=505&bID=645

G1  The Vertex - It's all arranged
G2  The Vertex - Fell in love
H1  P.F. Commando - Valentino
H2  P.F. Commando - Ensam hemma


The Vertex var anledningen till att jag började jaga efter denna samling. Bandet kommer från min egen hembygd Ockelbo, och var de enda nära förebilderna som fanns till hands när man själv drömde om en rock'nrollkarriär i tonåren. Dom var ett bra lajvband som röjde rejält på scenen. Lars brukade alltid sparka omkull trumsettet i slutet medan Micke körde upp gitarren i högtalaren så att rundgången tjöt på Gotan.

På vinyl är Vertex ojämnare och tyvärr drar sånginsatsernna ofta ner låtarna en aning. Men vem bryr sig om det när man får så här mycket nostalgi för pengarna. Fast Fell in love är faktiskt en riktigt bra låt.

Samlingen avslutas med punkpionjärerna P.F. Commando (någon som vet vad P.F. står för?). De ska enligt vad jag hört vara det första bandet i sverige som gav ut en punk-lp (Manipulerad Mongon). Står också för boxens två regelrätta punkbidrag med låtarna Valentino och Ensam hemma. Båda låtarna finns även representerade på LP:n Jag en duva.

Dansa med Mamma E-F


Dansa med Mamma

Format: 7" 3 (4)
Label: Mamma
http://www.punktipset.se/band.asp?id=505&bID=645

E  Ex-Pop - Galen Militär
F  Pinballs - Allt du gör


Ex-Pops låt Galen Militär låter som en av Docenternas bättre bortglömda låtar. Det är riktigt bra och hamnar i skymnigslandet mellan pop och punk. Boxens riktiga höjdare. Förutom det här bidraget till Mamma-boxen släppte Ex-Pop singeln Oh RosalynComm Records.

Pinballs gräver sig bakåt och levererar en 60-tals pastisch på svenska med låten Allt du gör. Gullig gitarrpop med stämsång. Mer lovande än bra då det känns som bandet inte kan leverera på samma nivå som ambitionerna i låtskrivandet. Hälsingebandet släppte även en egen EP och var ett av fyra band på split EP:n Flower Power där fler av Mamma-banden återkommer.

Dansa med Mamma C-D


Dansa med Mamma

Format: 7" 2 (4)
Label: Mamma
http://www.punktipset.se/band.asp?id=505&bID=645

C1 Zeke Varg - Kontakt
C2 Zeke Varg - Plast
D   Modern Art - Circle in different shapes


Gävlegruppen Zeke Varg spelar någon typ av proggig reggae. Inte alls min kopp te och deras två bidrag till boxen är dom jag tycker är minst spännande.

Desto intressantare är D-sidan. Modern Art var fortsättningen på kultiga bandet Pillisnorks, och även svenska rymdblomman Di Levas avstamp in i musikbranchen. Thomas Di Leva har komponerat Circle in different shapes och lyckats få till en härligt skum New Wave-låt. Får mig att tänka på Adam Ant, men ljudet är mer elektroniskt då de använt sig av synth och en rytmbox.

Bandet delade sedan upp sig på två band. Di Leva fortsatte med Modaern art (ny stavning) medan de andra musikerna bildade bandet Maria Stuart. Vad som hände med Maria Stuart har jag ingen aning om, men de flesta vet hur det gick för Di Leva som några år senare erövrade den svenska musikscenen och så småningom blev riktigt folkkär.

Fortsättning i kommande inlägg angående skiva 3 och 4 från boxen.


Dansa med Mamma A-B


Dansa med Mamma

Format: 7" 1 (4)
Label: Mamma
http://www.punktipset.se/band.asp?id=505&bID=645

A  Traste & Superstararna - Alla tänkte så?
B  Human Error - Ensam


Boxen sparkar igång med Bollnäs stoltheter Traste & Superstararna. Låten Alla tänkte så? är kompetent gitarrpop med en skön allsångsrefräng. Hann bli både en EP, LP samt en återutgivning av debutsingeln PengarMamma innan bandet omformades till Traste Lindéns Kvintett och bröt annan musikmark.

På B-sidan finner man bandet Human Error som redan innan boxen släpptes bytt namn till Utrikes Affärer. Trots namnbytet verkar det inte blivit så mycket mer av bandet. Finner inte att de fäst mer musik än låten Ensam på plast. Bra låt som påminner mig om bandet Factory. Ännu en poplåt från Gävle som inte behöver skämmas för sig.


Fortsättning i kommande inlägg angående skiva 2, 3 och 4 från boxen.


Dansa med Mamma


Dansa med Mamma
Format: 4 x 7"
Label: Mamma
http://www.punktipset.se/band.asp?id=505&bID=645

Vad förenar Mora Träsk, Di Leva och svenska punkpionjärerna P.F. Commando?

Jo, en box utformad som en liten pizzakartong fylld med fyra stycken vinyl 7:or med musik av diverse band som huserade norr om Dalälven i början av 80-talet.

Leif Walter och Gert Ove Smedlund från Mora Träsk hade byggt en egen studio i Gävle som fick namnet Gefle Ljudstudio. Här spelade många artister i Gävle-området in sina första alster och var någon typ av lokal plantskola för flertalet band.

Några av dessa band hade gått samman och bildat skivbolaget Mamma. Här återfinns bland annat P.F. Commando (som släppte sveriges första punk LP), Traste och Superstararna och Modern Art (band med Thomas Di Leva som frontfigur). Dom och ytterligare ett antal band släppte singlar och LP-skivor på den egna etiketten Mamma under några år i början av 80-talet.

Bland annat släpptes samlingsboxen Dansa med Mamma - Box-Pop med bidrag från Traste & Superstararna, Human Error, Zeke Varg, Modern Art, Ex-Pop, Pinballs, The Vertex och P.F. Commando.

Tidigare idag fick jag hem denna box med posten sedan jag vunnit en budgivning på Tradera. Har lyssnat igenom boxen en gång och den innehåller en hel del intressant musik och kanske ännu intressantare musikhistoria från Gästrikland - Hälsingland.

Återkommer med inlägg med respektive band och skiva från boxen.

Länk till artikel angående rocklivet i Gävle i början av 80-talet.
http://www.punktjafs.com/ny/gavelpunk/gavle_svensk_mellanrock.htm

CSS - Left behind


CSS - Left behind
Format: 7"
Label: Sub Pop Records
http://www.discogs.com/release/1398066

Left behind
I fly (demo)CSS - Left behind
Format: 7"
Label: Sub Pop Records
http://www.discogs.com/release/1401388

Left behind
Blackwing


När CSS släppte det nya albumet Donkey tidigare i år var första singeln Left Behind. Det finns två varianter släppta som vinylsinglar. Omslagen skiljer dem åt samt B-sidan. Vad det gäller b-sidorna så vinner variant två med låten Blackwing som är något intressantare än I fly.


Tycker CSS håller formen från debuten även om de vassa kanterna i musiken är bortslipade i produktionen denna gång. Den kaxiga attityden är aningen nedtonad och språket är i princip fritt från svordomar (vilket det fanns gott om på debutskivan). Låten Left behind är en riktig pop-pärla som fäster lika bra som tuggummi i håret. Omöjlig att bli av med.


Dee D. Jackson


Dee D. Jackson - Automatic lover
Format: 7"
Label: Mercury
http://www.discogs.com/release/415794

Automatic lover
Didn't think you'd do it
Dee D. Jackson - Meteor Man
Format: 7"
Label: Mercury
http://www.discogs.com/release/1088198

Meteor Man
Galaxy Police


Redan 1978 introducerade brittiska Dee D. Jackson futuristisk disco med science-fiction tema för massorna. Både Automatic lover och Meteor man är disco med mycket synthar och ett väldigt elektroniskt sound. I mitt tycke musik som var före sin tid och som det låter fantastiskt om än idag.

Singlarna är relativt lätta att få tag på och kostar någonstans mellan 30-50 kronor. Meteor Man är något enklare att få tag på än Automatic Lover.

Automatic lover


Meteor Man

Budgivning V40 - 08När man pratar om trollen. Strax efter att jag skrivit om Lars Langs skiva Langs Langs greatest hit på min önskelista dök den upp på Tradera. Tyvärr lite taskig tajming då jag redan är involverad i några budgivningar som upptar budgeten för den här månaden. Priset på den har skenat iväg bara på ett par dagar och den kommer antagligen inte att sälja under 1000-lappen. Nyfikna kan följa budgivningen här: http://www.tradera.com/auction/auction.aspx?aid=74208309

I övrigt är jag nöjd med veckan då jag lyckats vinna två intressanata budgivningar och fortfarande är involverad i en tredje. Återkommer med inlägg angående inköpen så fort de dumpit ner i min postlåda.

Tradera


http://www.tradera.com/

Tradera är det ställe på nätet där jag ständigt spanar efter särskilda skivor och går igenom vissa sektioner för att hålla koll på de senast inlagda objekten. Fördelen med Tradera är mängden skivor och att det relativt ofta dyker upp rariteter. Inte alls omöjligt att göra rejäla fynd.

Nackdelarna är att det är svårt att veta vilken kvalité skivorna har. Även om det finns en kvalitetskodning, som de flesta använder sig av, så tolkas den olika av individerna. Jag har sällan haft problem med spelbarheten på skivor jag köpt, men väldigt ofta är det reella skicket på skivan en nivå lägre än vad säljaren påstår. Detta gäller speciellt graderingen av skivomslagen.

En annan nackdel med Tradera är att det är lätt beroendeframkallande. Det blir lätt så att man spenderar alldeles för mycket tid på sidan vid datorn. Men känslan av att vinna en budgivning och få hem den där obskyra skivan som du letat efter i åratal gör det definitivt värt mödan.

Scars - Author! Author!Scars - Author! Author!
Format: LP
Label: PRE Records
http://www.discogs.com/release/414736

A1 Leave Me In Autumn

A2 Fear Of The Dark

A3 Aquarama

A4 David

A5 Obsessions

B1 Everywhere I Go

B2 The Lady In The Car With Glasses On And A Gun!

B3 Je T'aime C'est La Mort

B4 Your Attention Please

B5 All About You


Ett av mina absoluta favoritsätt att fynda skivor är på loppisar där skivor har enhetspriser som brukar ligga på 5 kr för en singel och 25 kronor för en LP. Oftast har ingen koll på om det är dussinskivor eller rariteter de ställer  backarna. Alltså möjligheter att göra riktiga fynd. Fast man får vara beredd att jobba för det. Man får ofta plöja igenom 100-tals skivor i illa placerade skivbackar för att möjligen hitta något av intresse. (Tips till Rod Stewart-fans. Hela hans skivkatalog finns nästan alltd representerad på loppisar!)

Scars hittade jag på Myrorna i Stockholm. Hade egentligen ingen aning om vad det var. Det som först drog till sig blicken var bilden på bandet på baksidan av konvolutet.Det kan inte bli mycket mer tidigt 80-tal än så. På konvolutet såg jag även att skivan var släppt 81 vilket gjorde den ännu intressantare. Enligt mitt tycke släpptes det mycket intressant musik mellan 80-84. Andra hälften av 80-talet är tyvärr inte riktigt lika intressant. Stilen på kläderna tydde på att musiken borde vara Synth eller New Wave, två musikstilar som tilltalar mig. Med ett pris på 25 kronor skulle det inte heller vara hela världen om det skullevisa sig att skivan sög.

Den sög inte alls. Det visade sig att Scars var ett alldeles eminent New Wave-band som verkligen föll mig i smaken. 25 kronor var verkligen ett fyndpris för denna pärla.


Önskelistan

Just nu är det några skivor som jag är extra sugen på och söker efter med ljus och lykta. Intresset florerar  just nu mest kring tidig acid-musik, EBM och New Beat från början av 90-talet samt tidig punk från Gästrikland-Hälsingland.


Önskelistan

I-f - Spaceinvaders are smoking grass
Skulle kalla det electro-clash. En höjdarlåt som jag verkligen skulle vilja ha i skivbacken.
http://www.discogs.com/release/29228

Lars Langs - Lars Langs greatest hit
Underbart punkband som huserade i min hembygd Ockelbo kring 1980. Suverän liten platsbit som tyvärr verkar rätt svår att få tag på.
http://www.discogs.com/release/858075

Tragic Error - Tanzen
Grymt rolig New Beat låt från Belgien.
http://www.discogs.com/release/39774

Stakker - Stakker Humanoid
Acid-klassiker som jag bara älskar och vill ha på 12".
http://www.discogs.com/release/93492

Oil in the eye - Sex and surgery
Svår EBM - industri från 1989 som gavs ut på svenska bolaget Electronic Beat Association. Här håller jag på att försöka köpa upp hela katalgen från det bolaget. Har kommit en bit på vägen, och hoppas på denna som nästa pusselbit.
http://www.discogs.com/release/261313


Finns ett par intressanta budivningar på Tradera som jg håller koll på. Vill inte skriva vilka innan de är färdiga, men vinner jag någon av dem kan ni räkna med ett väldigt nöjt inlägg här på bloggen nästa vecka.

Har ni någon av ovanstående skivor och vill avyttra dem är ni naturligtvis hjärtligt välkomna att kontakta mig.


The Dirty Disco - RetrosexxxualThe Dirty Disco - Retrosexxxual
Format
: 7"

Label: Worst case scenario records
http://www.discogs.com/release/1463680

A   Retrosexxxual
AA Dirty Disco


Dansglädje på en illgul plastbit från England. Det är The Dirty Disco som skivdebuterar med denna färglada 7:a på bolaget Worst case scenario records. The Dirty Discos musik är elektronisk dansmusik med pompösa drag. Lite som om The Darkness eller Queen skulle vara ett dansant electroband med disco i stjälen. Charmigt som fan och skulle gärna vilja höra mer av dem inom en snar framtid. Båda låtarna är kanonstarka!Erasure - Who needs love like thatErasure - Who needs love like that

Format: 12"

Label: Mute

http://www.discogs.com/release/209625

A   Who needs love like that (Legend Mix)
B1 Push me, shove me (Extended as far as posible mix)
B2 Who needs love like that (Instrumental work-out mix)

För ett par månader sedan var jag på klubb och hörde en underbar pop-låt jag inte hört förut. Det påminde väldigt mycket om Yazoo, men det var inte Alison som sjöng. Jag frågade min kompis som påstod att det var Erasure. Hade först svårt att tro det då jag inte är särkilt förtjust i Erasure och hade svårt att tänka mig att det lyckats göra något som var så bra.

Dagen efter hade jag naturligtvis glömt det hela och blev inte påmind förrän jag bläddrade igenom backen med nyinkomna vinlyler på CD-centralen för en vecka sedan. Det är inte ovanligt att jag hittar Erasure-skivor i backen och idag var inget undantag. Men det var en 12" som verkade aningen intressantare än de andra och jag kom ju ihåg att det ju fanns åtminstone en riktigt bra låt med gruppen. Men kunde jag verkligen ha sån tur att det var just den här?

Prislappen var inte på mer än 10 kronor, så det var inte hela världen att chansa. Och till min stora glädje när jag lade den på skivtallriken hemma var det exakt den låten och mixen som jag hört på klubben den kvällen. Jag hade hittat en kanonlåt för 10 kronor. 


Discogs


http://www.discogs.com/


En av mina favoritsidor på nätet när det gäller skivsamlande är Discogs.

Discogs är en community där man kan dela med sig till andra angående vilka skivor man har i sin skivsamling. Discogs har ett väldigt bibliotek med skivor som ständigt växer. När man hittat rätt utgåva är det bara att lägga den till sin egen samling. Finns inte den aktuella skivan kan man själv lägga in den i databasen. På så sätt växer Discogs varje dag och databasen blir allt mer komplett.

Discogs har även en skivmarknad där man köpa och sälja skivor. Priserna är generellt ganska höga på sajten, men kan kan få en figervisning angående värdet på skivor och har man tur kan man även göra enstaka fynd. Vet du om en skiva du är sugen på kan du lägga den till din önskelista. Önskelistan är kopplad till sälj/köp-funktionen och du kan lätt se vilka av dina önskemål som finns till salu och till vilka priser.

När du lagt upp din skivsamling kan du visa upp den för andra besökare och kompisar. Det finns även diskussionsgrupper baserade på musikstilar och andra kriterier där man kan få svar på frågor eller bara skryta med senaste köpet.

Delar av min skivsamling:
http://www.discogs.com/user/Closetfreak

Arthur Brown - The crazy world of Arthur BrownArthur Brown - The crazy world of Arthur Brown

Format: LP
Label: Track record
http://www.discogs.com/release/1344529

A1  Prelude-Nightmare

A2  Fanfare-Fire Poem 

A3  Fire

A4  Come And Buy

A5  Time/Confusion

B1  I Put A Spell On You

B2  Spontaneous Apple Creation

B3  Rest Cure

B4  I've Got Money

B5  Child Of My Kingdom


En klassiker som släpptes 1968 (samma år som jag föddes). Mest känd för låten Fire som samplas och görs covers på av många band som är aktiva idag (Prodigy, Die Krupps m.fl.) Det var också den låten som fick mig intresserad av detta flummiga band som verkligen kamade ut ett rockigt sound ur Hammond-orgeln. Ett sound som även känns igen från exempelvis Deep Purple.

När jag började leta efter detta album trodde jag att det skulle ta en stund att hitta, men redan på första försöket hittade jag den på Tradera. Kommer inte ihåg exakt vad jag betalade för den, men det var inte mycket mer än 50 kronor. Mitt exemplar är inte i mint-condition. Skivan är spelad några gånger (inga synliga repor) och konvolutet är lite slitet i kanten och limningen på ena sidan har släppt. Men för 50 kronor kan man inte kräva perfektion på en skiva med 40 år på nacken.

Älskar soundet på skivan och låten Fire hamnar högt på listan över alla tiders favoritlåtar. Även versionen av I put a spell on you är fantastisk. Gillar du psykadelisk rock och hammondorgel har den en given plats i din skivsamling.

Manda Rin - DNAManda Rin - DNA
Format: 7"
Label: This Is Fake DIY Records.
http://www.discogs.com/release/1434278

A  DNA
B  My love's your love

Första singeln från Manda Rins debutalum My DNA. Elektropop med inslag av funkiga gitarrer. Lite grann i samma skola som CSS och New Young Pony Club, men lite gulligare och lite poppigare.

DNA är en struttig pop-pärla med en melodi som sätter sig snabbt. Dock föredrar jag B-sidan (som inte återfinns på albumet). My love's your love har minst lika bra melodi som A-spåret, men också ett driv som det andra spåret saknar. Den här låten liksom manar en upp ur stolen och upp på dansgolvet. Dessutom gillar jag soundet på syntharna som påminner om 80-talet.
http://www.planetmanda.com/

Varför jag föredrar vinyl

Nu kommer jag säkert att bli anklagad för att vara gammalmodig och en bakåtsträvare. Men vinylskivor är i mitt tycke sexigare än cd, dvd och andra nyare format som mp3.

Ett album i storleken 12" med ett vackert, genomtänkt omslag kan vara som ett litet konstverk. Ett cd-omslag kommer på grund av sin ringa storlek inte ens i närheten och kan inte ens mäta sig med en 7"-singel. Omslag är en av anledningarna till att det är mycket roligare att samla vinyl än cd.

En annan sak som jag tycker är en fördel är den mer begränsade speltiden. Många cd-skivor har alldeles för många utfyllnadslåtar som drar ner helhetsintrycket. På vinyl är dom låtarna oftast bortgallrade.

Ytterligare något som är charmigt med vinyl är singlarna. Det finns förvisso så kallade cd-singlar också, men det känns som om cd:n i princip dödade singeln. Väldigt få artister släpper singlar idag till skillnad från förr när i princip alla släppte singlar på vinyl. Förr kunde man investera i ett one-hit-wonder genom att köpa just den låten på singel, medan man nu ofta måste köpa en full-längds cd för att få tag på den där enskilda låten.

Till sist vill jag bara säga att även om jag njuter mest av vinylformatet så är jag långt ifrån purist. Jag har trots detta fler cd-skivor i samlingen än vinyler och jag är en flitig nedladdare av mp3-filer på nätet. Denna blogg kommer dock att fokusera på vinyler.

Är du nyfiken på mitt övriga musiksamlande, konserter och annat kan ni kolla in min andra blogg: Johans Blandband.
http://johansblandband.blogg.se/

Vinyljakten

Välkommen till bloggen som fokuserar på samlandet av knastriga vinylskivor.

Här kommer ni att få ta del av dom senaste fynden från internetsidor, skivbutiker och mässor. Redogörelser från önskelistor, sökande, budgivning och allt annat som har med den spännande jakten på vinyl att göra.Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0