Pacific! - ReveriesPacific! - Reveries
Format: LP
Stil: Synthpop, surf
Label: Dolores recordings

http://www.discogs.com/Pacific-Reveries/release/1689601


A1 Disappear

A2 Sunset Blvd

A3 Runway To Elsewhere

A4 Hold Me

A5 Break Your Social System

A6 Number One

B1 Hot Lips

B2 Love Isn't Always On Time

B3 Live Before Seven

B4 Villanova Sunset

B5 Sunrise

B6 A Tree


Den här skivan släpptes förra året av göteborgsduon Pacific! som består av  Björn Synneby och Daniel Högberg. Dessa herrar verkar ha en massa kärlek för The Beach Boys, fransk synthpop och kanske även norska gruppen A-ha. Dessa element har dessa herrar lyckats kombinera på ett mycket rafinerat sätt och skapat ljuv popmusik som låter både nytt och bekant.

Låten Number one är skivans fullträff. En riktig sommarlåt som får en att längta efter sol, strand och semester. En låt som får en på gott humör. Inledande Disappear, Sundset Blvd och Hot lips är också topplåtar.

Tyvärr finns det några instrumentala spår som Runway to elsewhere och Villanova sunset som förvisso har intressanta element, men som till slut känns som ofärdiga låtar som man inte hann lägga sång på innan skivan skulle vara färdig. Särskilt synd med ett band som har så fantastiska sångarrangemang på andra låtar. Det märks när sången fattas.

Det här är ett suveränt soundtrack inför den kommande sommaren. Musik att ha med sig på strandpromenaden eller när man cruisar långsamt på landsbygden med nedvevade rutor. Nostalgi med ett modernt sound.


Doctor's Cat - Martinelli's remix medleyDoctor's Cat - Martinelli's remix medley

Format: 12"
Stil: Italo disco
Label: ZYX Records
http://www.discogs.com/Doctors-Cat-Martinellis-Remix-Medley/release/301178

A1  Feel the drive (Remix)
A2  Watch out (Remix)
B   Martinelli's Remix Medley


Trevlig ganska tidstypisk italo disco från 1985. Soundet är typiskt cheezy och vore det inte för att Feel the drive är en riktigt bra låt skulle den här 12" inte vara mycket att hänga i julgranen. Gillar man synthljud liknande dom i låten Axel F från Snuten i Hollywood kan man även kolla in låten Watch out som har ett liknande sound.

Den dominerande personen i detta projekt tycks vara Aldo Martinelli som tillsammans med Fabrizio Gatto utöver Doctor's Cat även gjorde musik under namnen Cat Gang och African Business. I Doctor's Cat tar de även hjälp av Simona Zanini på sång.

Mitt ex fick jag via Tradera för 70 kronor.


Kissing the Pink - The last filmKissing the Pink - The last film

Format: 12"
Stil: Synthpop
Label: Magnet
http://www.discogs.com/Kissing-The-Pink-The-Last-Film/release/100222

A   The last film (Extended version)
B1 Shine
B2 The last film (The hymn version)


Det här är en rätt udda låt som bygger på någon form av militärt marschtempo, iklusive flöjt, som för tankarna till karoliner som är på väg till slagfältet. I kombination med lätt forcerad sång, mäktiga körer och en trevlig synthbas så har ni ett framgångsrecept för en hit från 1983.

Denna udda pärla med gruppen Kissing the Pink slog sig in på englandslistans top 20 och fick framträda i programet Top of the Pops två gånger.

Mitt fina exemplar hittade jag på Snickars i Stockholm och fick punga ut med 85 kronor.
http://vinyljakten.blogg.se/2009/march/snickars-records.html


Budgivning V 13 - 09Jag fick den! Äntligen har jag lagt vantarna på Elegant Machinerys debut från 1990. Behövde inte bjuda mer än 301 kronor för den, vilket är bra eftersom den tidigare stuckit iväg över 400.
http://www.tradera.com/auction/auction.aspx?aid=86853793Den här har jag dock fått ge upp ännu en gång. Imorgon går auktionen ut och den är redan uppe i 830 riksdaler. Lite mer än jag är beredd att ge för Lars Langs.
http://www.tradera.com/auction/auction.aspx?aid=87077419


The ExploitedThe Exploited - Dead Cities
Format: 7"
Stil: Punk
Label: Secret
http://www.discogs.com/Exploited-Dead-Cities/release/482236

A      Dead cities
AA1 Hitler's in the charts again
AA2 Class war

Det var länge sedan jag skrev om riktig punk på vinyljakten. Men mer punk än så här kan det väl nästan inte bli.Tidiga Exploited är nästan som ett koncentrat av 77-punken och en utveckling av den.

Dead cities från 1981 gjorde att bandet fick uppträda på listprogrammet Top of the Pops och de slog snabbt igenom och blev ledande inom den andra punkvågen. Min absoluta favoritlåt med bandet, Class war finns med på denna singel, och är en underbar punkexplosion som varar i knappt två minuter.

Mitt exemplar inhandlades på Tradera för 16 kronor. Vilket nog får betraktas som ett fyndpris.


The Exploited - Attack / Alternative
Format: 7"
Stil: Punk
Label: Secret
http://www.discogs.com/Exploited-Attack-Alternative/release/456071

A   Attack
AA Alternative


Året efter Dead cities släpptes detta gulmålade monster. Attack är en skön punklåt, men det är låten Alternative som har det där lilla extra.

Mitt exemplar hittade jag i en back på Wordmusic Oasis och fick betala en femtiolapp för den.
http://vinyljakten.blogg.se/2008/november/worldmusic-oasis.html


The Exploited - Computers don't blunder
Format
: 7"
Stil: Punk
Label: Secret
http://www.discogs.com/Exploited-Computers-Dont-Blunder/release/1059655

Computers don't blunder
Addiction

Den här kom ut samma år som Attack / Alternative (1982), men jag håller den inte lika högt som de andra två singlarna. Men då Exploited på den här tiden höll löjligt hög lägsta nivå är det ändå ingen dålig singel.

Mitt exemplar hittade jag i en back på Wordmusic Oasis och fick betala en femtiolapp för den.
http://vinyljakten.blogg.se/2008/november/worldmusic-oasis.html

Snickars Records


http://www.snickarsrecords.com/

Hade anledning att besöka Stockholm i helgen och passade då på att besöka skivbutiken Snickars Records på Helenborgsgatan 5A i närheten av Hornstull.

Butiken är ett riktigt mecka för den som är intresserad av musik för dansgolvet. Här finns det mesta från 70-tals disco till modern techno.

Butiken har ett stort lager med bra ordning där majoriteten av skivorna är begagnade. Det mesta är sorterat efter genre och bokstavsordning. Dessutom hade killen bakom disken örnkoll på var skivorna fanns i butiken. Själv blev jag nästan lite överväldigad av mängden skivor, och det var ändå innan jag blev varse om att det fanns ännu fler skivor en trappa ner. Hade tyvärr inte tid eller råd att bläddra någon längre stund i backarna, men hade utan problem kunnat tillbringa ett flertal timmar i butiken om jag inte varit tvungen att dra iväg på annat.

Snickars är en butik som jag kommer att försöka besöka varje gång jag är i huvudstaden framöver. Och har man inte möjlighet att besöka den fysiskt kan man kolla in deras hemsida och handla där.

Patrick Cowley - MenergyPatrick Cowley - Menergy

Format: 12"
Stil: Hi NRG, Disco
Label: Megatone Records
http://www.discogs.com/Patrick-Cowley-Menergy/release/175029

A1  Menergy
A2  I wanna take you home
B1  Tommy Williams' Megamedley


Patrick Cowley var en pionjär inom elektronisk dansmusik och gjorde musik i samma anda som Giorgio Moroder. I slutet av 70-talet flyttade han från New York till San Francisco där han träffade artisten Sylvester som var nyfiken på hans innovativa idéer med synthbaserad musik. Patrick ingick i Sylvesters band och de skrev mycket musik tillsammans. Så småningom fick de en stor hit på dansgolven med låten Do you wanna funk.

1981 släppte Patrick låten Menergy som var en hyllning till San Franciscos gay-scen. Låten är en elektronisk discodänga med en nästan rymdaktig ljudbild. Defenitivt något att kolla in för alla som är intresserade av elektronisk musik.

På grund av AIDS blev Patricks karriär inte längre än ett par år. På den korta tiden hann han dock producera flera underbara discolåtar med artister som Sylvester och Paul Parker. Han har även gjort en nästan 16 minuter lång remix av Donna Summers klassiska discodänga I feel love. Den 12:e november 1982 dog han av sviterna av AIDS bara 32 år gammal.

Mitt exemplar av denna skiva inhandlades på Snickars i Stockholm för 85 kronor.Mussolini Headkick - Blood on the flagMussolini Headkick - Blood on the flag

Format: LP
Stil: Industri, Rock
Label: World Domination Records
http://www.discogs.com/Mussolini-Headkick-Blood-On-The-Flag/release/295093

A1  War drum
A2  Empire
A3  Naked and bleeding
A4  Get out
A5  Kabul
B1  Cracking up
B2  Holy War
B3  Under the eye
B4  Homeland

Namnet är taget från låten Do the Mussolini Headkick som släpptes av bandet Cabaret Voltaire redan 1978. Namnet för också tankarna till de teman som gruppens texter handlar om ; krig, fascism, fundementalism och andra mörkerkrafter hos kollektivet mänskligheten.

En rolig detalj på skivomslaget är att bandet skriver en text där de klagar över att ha blivit kallade ett politiskt band och sedan gör ett starkt politiskt uttalande. Vet inteom det är någon skruvad form av humor eller någon konstig omedvetenhet eller ovilja kring att vara ett politiskt band. (Som att man kan välja att inte vara politisk?!)

"We have been accused of being 'political', but our only politics are 'humanist'.
All that we advocate is respect of the induvidual, be he rich or poor, and regardless of race and creed.
Wheter people belive in our ideas or rejekt them is their own choice.
We promote thought in order that the people decide their belifs and ultimately their future..."

Ljudmässigt har denna skiva åldrats ganska illa sedan den släpptes 1990. Gitarrsoundet är horribelt dåligt och hela ljudbilden ganska grötig. Dock finns det ett par låtar där man struntar i ljudbilden för att det helt enkelt är jävligt bra låtar. Låten Get out är hård och skitig och gör vad den ska göra. Låten Empire är en riktig pärla, och bara den gör det värt att skaffa skivan. Här är allt bra, från den arabiskinfluerade inledningen till den allsångsvänliga refrängen. Dessutom är det en låt det går att dansa till.

Mitt exemplar av Blood on the flag köptes via Discogs för en hundring.

Digital Emotion - Go Go Yellow ScreenDigital Emotion - Go Go Yellow Screen
Format
: 12"
Stil: Synthpop, Italodisco
Label: Break Records
http://www.discogs.com/Digital-Emotion-Go-Go-Yellow-Screen/release/186502

Go Go Yellow Screen
Humanity

Det här är en riktig synthklassiker från 1983. Digital Emotion var en holländsk trio som fick sin största hit med denna låt. Kan höras spelas än idag på dansgolv med elektronisk musik. Riktigt skönt 80-tals sound som håller än idag.

Mitt ex köpte jag via Tradera för 51 kronor.Man dansade roligare på 80-talet.

Armageddon Dildos - East WestArmageddon Dildos - East West

Format: 12"
Stil: EBM
Label: Zoth Ommog
http://www.discogs.com/Armageddon-Dildos-East-West/release/103206

A   East West (Dildo effect mix)
B1 In my mind (Like a knife...)
B2 East West (Airplay mix)

Släpp från legendariska synthbolaget Zoth Ommog från 1990. Klassisk EMB-rökare från tyskarna i Armageddon Dildos som släppte några riktigt klassiska EBM-spår i början av karriären. Det kommer nytt ifrån dessa gubbar fortfarande lite då och då, men så bra som de var kring 1990 lär de aldrig bli igen. En klassiker!

Mitt ex fick jag via Tradera där den kostade mig 66 kronor. Ett riktigt fynd!


Bar-Kays - SexomaticBar-Kays - Sexomatic

Format: 12"
Stil: Electronic, funk
Label: Mercury
http://www.discogs.com/Bar-Kays-Sexomatic/release/1100787

A    Sexomatic (Full length version)
B1 Sexomatic (Dub version)
B2 Sexomatic (Bonus beats)

Klassiskt soul, R&B, funkband som startade som studiomusiker hos Stax Records. De var även legenden Otis Reddings livemusiker. 1984 spelade de in denna elctrofunkiga låt som jag tror skulle fungera på dansgolven än idag. En låt för alla som gillar elektronisk funk á la Prince och liknande artister.

Mitt ex hittades i en fyndback på Worldmusic Oasis för en tia.
http://vinyljakten.blogg.se/2008/november/worldmusic-oasis.html


Oh MamaLili & Sussie - Oh Mama
Format
: 7"
Stil: Hi-NRG, Euro disco
Label: EMI Music
http://www.discogs.com/Lili-Sussie-Oh-Mama/release/516633

Oh Mama
If it's love


Nu när systrarna Päivärinta har återvänt från axelvaddarnas tid och är högaktuella igen med Melodifestivalen påminns jag om deras stora hit Oh mama. Den enda låt jag tyckt varit riktigt bra på systrarnas reportoar. Låten skrevs av Tim Norell och Ola Håkansson. De två tillsammans med Alexander Bard var som en svensk version av den brittiska låtskrivartrion Stock, Aitken & Waterman som spottade ur sig hits i slutet av 80-talet. Likaså gjorde den svenska trion som bland annat skrev låtar till Troll, Army of lovers, Tone Norum och Pernilla Wahlgren m.fl. Önskar Lili & Sussie lycka till i andra chansen på lördag.

Mitt ex av skivan fick jag tag på för en femma på CD-centralen
 

Sator - Oh Mama
Format: 7"
Stil: Rock
Label: Radium Records
http://www.discogs.com/Sator-Oh-Mama/release/461923

Oh Mama
Pigvalley beach (remix)

Den här spelas in av Sator när de jobbar med sitt första album efter att de släppt namnet Sator Codex. Den spelades mest in som ett skämt, men när skivbolagsbossen på Radium Records fick höra den bestämde han att den skulle släppas som singel. Första utgåvan sålde slut på nolltid, trots att skivomslaget föreställande ett naket kvinnosköte. Omslaget ställde dock till problem hos visa säljare. Skivbolaget löste problemet genom att vända ut-och-in på omslaget så att den anstötliga bilden istället fanns på insidan. Bara att kränga tillbaka omslaget om du vill att omslaget ska se ut som bandet tänkte sig den. (Omslaget är bara ihopvikt och inte klistrat.)

Låten hjälpte att sätta fart på Sators karriär, men efter ett tag var killarna rejält trötta på att behöva spela låten under deras spelningar. De stod ut i två år innan de tyckte att skämtet var över för deras del.

B-sidan Pigvalley beach är en rak, snabb låt i Ramones-anda. Mer ok än bra. Mitt exemplar av denna skiva hittade jag på en skivmässa och fick betala en femtiolapp för den.


Sator dyker upp efter ca 30 sek

Rara skivor VIIArt Style - Me and me, en 7" singel från ett svenskt band jag aldrig hört talas om. Men visst blir man nyfiken när budgivningen drar iväg till 510 kronor. Skulle gärna vilja höra den.
http://www.tradera.com/auction/auction.aspx?aid=84587672
Crash Course in Science - Signals from pier thirteen, en 12" från 1981 med industrisynth. Hade gärna själv haft den i samlingen för låten Cardboard lamb. Såldes för 290 kronor på Tradera trots slitet omslag.
http://www.tradera.com/auction/auction.aspx?aid=85245403

Atmosphere - Swede's scandalAtmosphere - Swede's scandal

Format: 12", rosa vinyl
Stil: Italo disco
Label: Superradio records
http://www.discogs.com/Atmosphere-Swedes-Scandal/release/259028

Swede's scandal (En fågel i hand är bättre än tio i skògen)
Swede's scandal (Wood version)


Det här är en riktigt rolig skiva för alla som gillar Italodisco. Låten är uppenbraligen inspirerad av myten kring den syndiga svenska flickan, och kanske har kompositören Franco Scopinich träffat någon kurvig blondin i Ibiza i början av 80-talet som inspirerat honom. Hur kom han på att döpa mixen till En fågel i hand är bättre än tio i skògen?

Låten är både catchy och kitschig. Jag gillar dess tidiga exempel på Italodiscolåtar, då syntharna lät bättre och soundet var tyngre i början av 80-talet. Efter cirka '84 utvecklas soundet mot mer plastiga ljud och det låter allt mer Buttericks om Italodiscon. Men det här är ett bra exempel på hur jag tycker Italodisco ska låta.

Denna skiva beställdes genom Discogs och jag fick betala cirka 150 kronor för den. Har senare upptäckt att Superradio records fortfarande existerar och att de säljer denna skiva och lite andra gamla godingar från sin gamla katalog.

http://www.superradiorecords.com/


RSS 2.0