Zsa Zsa Laboum - Something scary


Zsa Zsa Laboum - Something scary
Format
: 12"
Stil: New beat
Label: Kaos dance records
http://www.discogs.com/Zsa-Zsa-La-Boum-Something-Scary/release/56196

Something scary
Something scary (instrumental)

Det här är en riktig pärla inom genren New beat. En danslåt med lite svärta och melankoli som skapats av producentparet S.M. som bestod av Jean-Lou Nowé och Rembert De Smet. Som de flesta New beat producenter gjorde de musik under många olika alias så som Beat Beat Beat, Believe It Or Not, Kaos 007 och Mr. White.

Something scary har underbara knorriga acidljud och en cool sampling från skräckfilmen The Entity. "I was alone in my room... Something grabbed me, and smothered me."

Fick tag i mitt exemplar via Discogs. Betalade 30£ för den.


A Split Second - Flesh


A Split Second - Flesh

Format: 12" EP
Stil: New beat, EBM
http://www.discogs.com/A-Split-Second-Flesh/release/32777

A1  Burnout
A2  Bodycheck
B1  On command
B2  Flesh


Den här klassiska synthskivan släpptes på det lika klassiska skivoblaget Antler records. De hade släppt musik sedan tidigt 80-tal med bland andra band som Siglo XX, Poésie Noir och Neon Judgment. 1987 slogs Antler ihop med Subway Records och bildade logiskt nog Antler - Subway.

Innan sammanslagningen hann dock Antler med att släppa A Split Seconds debutskiva Flesh. Sedan 1985 hade Marc Ickx och Peter Bonne (aka Chrismar Chayell), som var gamla klasskamrater, experimenterat med synthar och spelat in demotaper. En av dessa demos hittade fram till Antler som erbjöd dom ett skivkontrakt.

Bandet fick bege sig till Antwerp och ACE Studio där låtarna mixades av Roland Belen, som är en av Antlers grundare. Skivan släpptes 1986 och blev genast populär på de Belgiska dansgolven.

Låten Flesh gjorde succé på ett lite annorlunda sätt. Det var en DJ vid namn Marc Grouls som kom på idén att sänka hastigheten på låten genom att spela den på 33rpm med +8 på pichen istället för det normala varvtalet på 45rpm. Detta tunga, släpiga tempo gjorde succé på klubben Boccaccio och blev startskottet på genren New Beat som var väldigt populärt i Belgien i slutet av 80-talet.

Låten On command är en EBM-klassiker och kan fortfarande höras då och då på dansgolv där det spelas tyngre, elektronisk musik. Det är även min personliga favorit från skivan.

Även det poppiga inledande spåret Burnout är en riktigt bra låt.


Helsingegrabbarne - Helsingegrabbarne


Helsingegrabbarne - Helsingegrabbarne
Format
: 7" EP
Stil: Diverse
Label: Mamma
http://www.punktipset.se/band.asp?id=161&bID=800

A1  Hälsingegrabbarne
A2  Punk är inte längre så nytt
B1  Min rymdraket
B2  Jag längtar hem till röda stugan

Detta är ännu en skiva från gävlebolaget Mamma. Den här släpptes 1984 och är svår att definera. Landsortshumor och musik som spretar mellan pop, dragspelsmusik och synthpop. Inledande Hälsingegrabbarna är en lokalpatriotisk reggaelåt om fördelarna med Hälsingland kontra den stora världen utanför (Örebro och Uppsala). Låten Punk är inte längre så nytt handlar om att det inte är så lätt att fortsätta vara punkare när man blir äldre. Låten blir riktigt bisarr eftersom den musikaliskt låter som en jazzig evergreen.

Min personliga favorit är den naiva Min rymdraket som är en charmig synthpop/new wave låt. Som sagt så kastar sig låtarna mellan musikaliska ytterligheter. Därför är det väl någon form av logik att avslutande Jag längtar hem till röda stugan framförs som en vals och pastish på artister som Snoddas och Arne "Rosen" Qvick.

Mer charmig än bra eftersom musikalisk humor inte riktigt är min kopp te. Men tillbringar man en helg i Bollnäs kan den nog vara helt rätt.

Hittade mitt exemplar på Tradera för en femtiolapp. Finns insert med texter och annat trams.


Sun-La-Shan - Catch


Sun-La-Shan - Catch
Format
: 12"
Stil: Italo disco
Label: Superradio records
http://www.discogs.com/Sun-La-Shan-Catch/release/31284

Catch (Vocal version)
Catch (Dub version)

Catch är en ganska långsam och primitiv synthlåt från 1982 som låter underbart analogt. Texten handlar om Wrestling!?

Det här var första släppet från bolaget Superradio records som drivs av Franco Scopinich och Venise. Superradio släppte även skivor under namn som Camaro's gang, Venise och Atmosphere.

Atmosphere har jag skrivit om i ett tidigare inlägg: http://vinyljakten.blogg.se/2009/march/atmosphere-swedes-scandal.html

Låten Catch är skriven av Alex Novaga, som även programmerade och spelade syntharna. Han blev senare ägare av italobolaget D.I.D. records som bland andra jobbade med svenska gruppen Fake. Bland annat så producerade och mixade han Fakes hitlåt Brick.

Bolaget Superradio records har återuppstått och det går fortfarande att beställa de flesta orginalutgåvorna direkt från bolaget för 20€ per skiva. Mitt exemlpar av Catch är pressad i genomskinlig, röd vinyl.

http://www.superradio.it/

Här kan ni läsa en intressant intervju med Alex Novaga.
http://magicwavesradio.blogspot.com/2009/03/we-present-interview-with-one-of-most_26.html
RSS 2.0