Naked Vinyl


Naked Vinyl
Förlag: Chrysalis books

Den här boken plockade jag upp på antikvariatet Bokrummet i Haga. Boken är sammanställd av Tim O'Brien och Mike Savage.

Boken handlar om skivomslag med nakna människor på (99% kvinnor). För en skivsamlare som mest är intresserad av musik blir det mest lite rolig kuriosaläsning. De flesta skivor som förekommer i boken är av easy-listening karaktär med orkester- eller hammondtolkningar på välkända låtar. Man får också lära sig lite om genrer som stag och exotica. Vad jag kan läsa mig till är det textmässigt lite i stil med svensk könsrock.

Men boken är i huvudsak en bilderbok med skivomslag med mycket hud. En del vackra, några roliga och ganska många "hur tänkte de nu då?" Boken är uppdelad i olika årtionden från 50- till 80-tal.

Några av de mer udda skivorna blir man onekligen nyfiken på att höra hur de låter. Vad sägs om en australiensisk dramatisering av John Clelands klassiska snuskbok Fanny Hill i "special stereo" eller kanske en samlingsskiva med titeln Music to bathe by som släpptes för att göra reklam för badskum.

Kommentarerna kring omslagen är mest humoristiska och ironiska. Lite synd då jag hade föredragit om de varit lite mer informativa kring skivbolag, artister, modeller och fotografer. Nog för att det är svårt att nämna sig ämnet utan humoristisk distans, men det hade nog ändå gott att kombinera dom båda delarna.

Trots allt lite skojigt att bläddra i och få vetskap om ett gäng ganska udda skivor.RSS 2.0