Anna von Hausswolff - Track of time


Anna von Hausswolff - Track of time
Format
: 2 x 7"
Stil: Pop, blues
Label: Kning Disk
http://www.discogs.com/Anna-von-Hausswolff-Track-Of-Time/release/2143205

Track of time
Pills
Someting is missing
Gloomy sunday

Det här är en i raden av svenska tjejer som sjunger och klinkar piano. Men som hon klinkar och som hon sjunger. Framför allt är det rösten som både imponerar och berör. Musiken påminner om en väldigt bluesig version av Kate Bush och ibland är det som om Tom Waits skulle ha återfötts som en liten flicka.

Anna är dotter till ljudkonstnären Carl Michael von Hausswolff som hängde med folket kring klassiska skivbolaget Radium 226.05 som huserade i Göteborg i slutet av 80-talet. Bland annat fanns där artister som Sator och Freddie Wadling.  Det finns ytterligare en koppling till Wadling genom att Henryk Lipp har producerat Annas musik. Henryk samarbetade tidigare med Wadling i projektet Blue For Two som också släppte musik på Radium.

Jag älskar Annas röst och jag älskar hur musiken låter. Det här är känsloladdad musik som tillåts vara lågmäld, spröd och förbannat vackar. Men det finns även styrka och hårdhet som kontrast till det lågmälda. Bäst fungerar det i den helt magiska låten Pills. Har lyssnat sedan i somras och det går inte att lyssna sönder den. Jag är även väldigt förtjust i Gloomy Sunday som är en cover av kompisitören Rezső Seress med text av László Jávor.

Skivan finns att beställa från bolaget Kning Disk. Limited editon på 499 kopior.
http://www.kningdisk.com/index_anna_von_hausswolff.htm


No Sleep By The Machine - Close


No Sleep By The Machine - Close
Format
: LP
Stil: EBM, Industri
Label: Sham Recordings
http://www.discogs.com/No-Sleep-By-The-Machine-Close/release/2442264

A1 I Am   
A2 Old Track   
A3 Children   
A4 Silent Killing   
A5 All Day   
A6 At Your Feet   
A7 Need For Speed   
B1 Conspiracy, A Machine's Old Testament   
B2 Let Go, Take Control   
B3 Stay To Play   
B4 Incarnate   
B5 Believe   
B6 Candle

Vissa skivor blir man extra glad över, och detta är definitivt en sådan. No Sleep By The Machine är en udda fågel på den spirande svenska EBM-scenen. De låter som de hämtar sin inspiration från den tidiga belgiska ebm-scenen från mer experimentella band som exempelvis Absolute Bodycontrol och Klinik. Det är tungt, industriellt och relativit minimalt. Personligen älskar jag det mer avskalade soundet som blir eget i en tid när de flesta andra använder oändliga ljudlager, filter och ekon för att göra musik.

Det är svårt att plocka ut något särskilt spår som favorit. Det känns inte som bandet försöker skriva hit-låtar, utan bygger upp en helhet med ett konsekvent sound och bra låtar som erbjuder tuggmotstånd. Ska jag ändå plocka en favorit får det bli Need for speed som av någon anledning får mig att tänka på gamla rockgruppen The Doors.

Skivan är dessutom väldigt snygg. Bilden är tryckt på genomskinlig plastfilm som kan vikas upp från kartongen, vilket gör att det ser ut som röntgenplåtar. Enkelt, men snyggt trick. Skivan finns bara i 130 exemplar, så det gäller att vara snabb om du vill ha tag ett.

Skivan kan beställas från Sham recordings shopsida. http://www.lillasensveterinarpraktik.se/con90/


Cherry Vanilla - The Punk


Cherry Vanilla - The Punk

Format: 7"
Stil: New wave, Punk
Label: RCA
http://www.discogs.com/Cherry-Vanilla-The-Punk/release/1960875

The Punk
Foxy Bitch


Det finns några människor som har förmågan att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt och bli en del av en scen, en era nästan bara genom att vara där. Amerikanskan Kathy Dorritie verkar ha varit en sån person. Genom umgänge med Andy Warhol blev hon skådespelare i hans pjäs Pork och innan dess hade hon arbetat som publicist för David Bowie.

1976 startade hon ett punkband i New York och började kalla sig för Cherry Vanilla. Hon gjorde intryck på brittiske managern Miles Copeland som lockade över henne till London för att bli en del av punkscenen där. Hennes band i England bestod bland annat av Miles bror Stewart Copeland och Gordon "Sting" Sumner som senare skulle bilda bandet Police.

Debutsingeln The Punk från 1977 är riktigt bra och har en något självironisk bild av vad en "Punk" är för något. Låten är väl egentligen mer åt New-wave än punk, och har ett typiskt New York-sound. Jag blev jätte nyfiken på på att få veta mer om personen bakom The first Lady of Punk och vill definitivt komma över ett exemplar av hennes självbiografi Lick me! som släpptes nyligen.

Fick tag på mitt exemplar av The Punk på Tradera och betalade 36 kronor för den.


RSS 2.0