Zeke Varg - Under YtanZeke Varg - Under Ytan

Format: LP
Label: Mamma
http://www.discogs.com/release/1549514

A1 Avtändning

A2 Förbud

A3 Klotter

A4 Stora Kopparberg

A5 Livets Hjul

B1 Hudsalva

B2 Paranoia City

B3 Dykarsjukan

B4 Ångest


Zeke Vargs
debut LP var första släppet på skivbolaget Mamma i Gävle 1979. Musikerna hade stor del i skapandet av det musikerägda skivbolaget, även om deras egna släpp kanske är det minst intressanta.

Musikaliskt rör sig Zeke Varg i gränslandet mellan progg, reggae och punk. Tyvärr är låtarna ganska platta och skivan känns väldigt valpig. Synd, för om jag inte minns fel var Zeke Varg ett riktigt bra lajvband som det svängde rätt bra om. Trots detta är skivan ett måste i samlingen eftersom jag bestämt mig för att försöka få tag på en komplett samling från Mamma.

Skivmässa på söndagPå söndag är det dags för skivmässa i Göteborg.
Mässan pågår mellan 12 - 16 på Kåren, Götabergsgatan 17.

Är lite sugen på att bege mig dit och dammsuga skivbackarna efter fynd.

Undrar varför 9 av 10 skivor är hårdrocksskivor på mässa (brukar se ut så på kåren). Har absolut inget emot hårdrocksmusiken, men det vore roligt med ett mer blandat utbud. Får se om denna mässa skiljer sig i det avseendet.

Meco - Star Wars Title ThemeMeco - Star Wars Title Theme

Format: 7"
Label: RCA Victor
http://www.discogs.com/release/1146302

Star Wars Title Theme
Funk


Det här är något för alla som gillar Star Wars och att dansa disco. Meco har gjort en fantastisk discodänga av John Williams filmmusik. Innehåller framförallt Star Wars temat, men i mitten av låten finns ett jazzigt break med musiken från cantina-scenen som jag älskar. Discoversionen är samtida med första filmen, men soundet håller än idag. Så låt oss dansa i en galax, långt, långt borta.


The Flirts - DangerThe Flirts - Danger

Format: 12"
Label: Unidisc
http://www.discogs.com/release/128570

Danger
Danger (Instrumental)


En riktigt skön elektronisk discoklassiker från 1983. Låten är skriven av Bobby Orlando som var mycket framgångsrik låtskrivare och producent som sägs vara upphovsmannen till europop. Hans musik har ofta mycket synth, tunga basgångar och dansanta rytmer.

Danger är en av mina favoriter från Bobby O, och den lockar fortfarande till dans. Ett ypperligt bevis för att det gjordes en hel del bra musik på 80-talet.

Fick mitt exemplar genom en auktion på tradera och betalade så lite som 26 kronor för den. Ett riktigt fynd!


Rara skivor III

Ytterligare två exempel på skivor som kostar en rejäl slant för de stackars skivsamlarna.Elegant Machinerys singel Safety in mind står högt på min egen önskelista. Däremot var min skivbudget redan överskriden denna månad, och när priset skenade iväg över 400 kunde jag slå den ur hågen.
http://www.tradera.com/auction/auction.aspx?aid=77092846
En annan synthskiva som drog iväg rejält i priset var Berlin Express 12" med Die Russen kommen. En riktigt skön klassiker som jag också skulle vilja stoltsera med i skivsamlingen. Dock är jag inte riktigt villig att betala över 676 kronor för att få äga den.
http://www.tradera.com/auction/auction.aspx?aid=77195803

Fun Fun - Color my loveFun Fun - Color my love

Format: 7"
Label: Tandan Records
http://www.discogs.com/release/235477

Color my love
Color my love (Instrumental Mix)


När vädret är grått och trist och det inte är mycket kvar i plånboken sedan förra lönen kan man alltid sätta på en glad Italodisco-dänga från det sorglösa 80-talet att liva upp dagen med.

Det blir inte så mycket käckare och gladare än Fun Fun och Color my love. Glada flickor, pastell och... ehhh... fäktning?!


Worldmusic Oasis


http://www.worldmusicoasis.com/


Worldmusic Oasis
är en butik i Göteborg som är specialiserad på världsmusik. Ett riktigt mecka för alla som gillar den sortens musik. Själv har jag helt andra skäl att älska butiken på Engelbrektsgatan 3.

För lite längre in i butiken, i rum som inte känns som de är ämnade för kunder, står backar och kassar fulla med osorterade singlar, maxis och lp-skivor. Frågar man snällt bruka man få leta igenom dessa, vilket är riktigt roligt då det är en verklig loppiskänsla över det hela. Hur mycket skräp som hels att rota igenom, men rätt som det är dyker det upp något riktigt intressant, som du med lite tur kan få köpa för en billig peng.

Som skivsamlare kan det dock vara värt att veta att omslagen ofta är rätt slitna medan skivorna ofta är i bra skick. Är man ute efter musik kan man med andra ord göra verkliga fynd, men du hittar inga samlarobjekt i mintcondition.

Dirty New Beat - This is a new kind of new beatDirty New Beat - This is a new kind of new beat

Format: 12"
Label: Rainbow
http://www.discogs.com/release/674958

This is a new kind of new beat
It is also a dirty one... so look out!


(Antagligen felstavat på skivetiketten där A-sidan heter This is a know kind of new beat. På omslaget står det new.)

Det här var ett intressant fynd från Worldmusic oasis skivbackar. Ett chansköp som känns mycket lyckat för en tia. Låtarna är instrumentala och har ett klassiskt new beat-sväng i grunden. Melodin vandrar från att kännas inspirerad av något klassiskt stycke till något swingliknande och tar även vägen förbi ett parti som känns Vangelis-inspirerat. A- och B-sidan är olika varianter på samma tema. Tyvärr har jag inte hittat någon ljudfil eller linande på denna skiva så ni kan höra själva... för det är riktigt bra!

Hittar nästan ingen info kring denna skiva alls. Den är skriven av en George Stayner och utgivet på bolaget Rainbow. Skulle vara jätte kul om någon visste mer om den eller har hört den och dansat till den.

B.A.T. - (There's a) Bat in my houseB.A.T. - (There's a) Bat in my house

Format: 12"
Label: Beat Box

http://www.discogs.com/release/1416378

A    (There's a) Bat in my house (Monster Remix)
B1 (There's an) Aciiid Bat in my house (Etended)
B2 (There's a) Bat in my house (Edit)

På slutet av 80-talet kom det ny dansmusik i och med House och Acid, som blev en del av Rave-kulturen. Själv kom jag aldrig iväg på några Rave, men jag uppskattade delar av musiken. Det var som om dansmusiken fick den vitamininjektion och energi som behövdes i slutet av 80-talet.

En av alla de låtar som jag uppskattar från den eran är (There's a) Bat in my house. Klassisk hybrid av house och acid som inspirerats av Batman som var på modet igen efter att Hollywood dammat av den gamla seriehjälten. Jag gillar drivet i låten och pianoriffet som var signum i många house-låtar. Videon till låten är fruktansvärd, men väldigt tidstypisk.

Mitt exemplar hittade jag i butiken Worldmusic Oasis på Engelbrektsgatan 3 i Göteborg. Butiken är egentligen specialiserad mot världsmusik, men han har alltid en massa skivbackar med osorterade maxis eller singlar som man gärna får rota i. Bara det är ett nöje i sig om man inte har något emot att sila igenom några hundra skitskivor för att finna några få guldkorn. Men hittar man guld där brukar det bli relativt billigt. Jag betalade 10 kronor för mitt exemplar av denna maxi som var ett promoexemplar från Beat Box.Dave Stewart with Barbara Gaskin - It's My PartyDave Stewart with Barbara Gaskin - It's My Party
Format: 7"
Label: Stiff records
http://www.discogs.com/release/1005401

It's my party
Waiting in the wings


En gammal favorit från 1981. Oldschool synthpop med Dave Stewart och Barbara Gaskin. Inte samma Dave Stewart som var en del av Eurythmics, utan en annan engelsman med samma namn. It's my Party är en cover på en låt som Lesley Gore hade en hit med 1963. Den har även gjorts av Lill Babs med svensk text av Stikkan Andersson. Då hette den Leva Livet. Det här är min favoritversion.


Humanoid - Stakker HumanoidHumanoid - Stakker Humanoid
Format: 12"
Label: Simply Vinyl
http://www.discogs.com/release/211207

A1  Stakker Humanoid (12" Original Mix)
A2  Stakker Humanoid (Plump DJ's 2001 Re-Touch)
B1  Stakker Humanoid (Smart System Remix)
B2  Stakker Humanoid (Snowman Mix)

Den här ligger definitivt högt upp på min tio-i-topplista över elektroniska danslåtar. Världens bästa låt från acid-eran. Har länge önskat den på en vinyl 12:a och äntligen har jag gjort slag i saken. Orginalmixen av denna är ett mästerverk och låter fortfarande bra. En rolig bonus med denna tolva är Smart system remixen på b-sidan. Så pass omgjord att den nästan känns som en egen låt, men vilken klubbstänkare. Blev spontandans i vardagrummet efter 15 sekunder. Fire my lord!


Clor - Love + PainClor - Love + Pain

Format: 12"
Label: Regal Recordings
http://www.discogs.com/release/1517803

A1  Love + Pain
A2  Love + Pain (Hrvatski Remix)
B    Magic Touch (Joakim Remix)


Det här var ett chansköp baserat på skivomslagets design. Det såg helt enkelt ut som det skulle kunna låta bra och intressant. Väl hemma råkade jag sätta på b-sidan först och den fick mig att ljubla. Ett murrigt, tungt sound med både gitarrer och elektroniska ljud. Som en bladning av electro-clash och alternativ britpop. B-sidan och spåret Magic Touch var en höjdare.

Är lite mer tveksam till a-sidan och titelspåret Love + Pain. Men den växer varje gång jag hör den och i längden brukar det vara sådan musik som vinner. Så det blev ett rätt trevligt fynd till slut som jag fick betala 49 kronor för på CD-centralen.

Lite trist ljudkvalité på klippet :(

Fake - BrickFake - Brick

Format: 7"
Label: Mega Records
http://www.discogs.com/release/148441

Brick
Another Brick


Ännu ett fynd från singelbacken på CD-centralen. För bara fem kronor fick jag denna kanonsingel med svenska bandet Fake från 1985. En liten pärla som helt undgått mig tills nyligen, då jag blev tipsad om denna grupp. Musiken faller väl närmast under Italo-disco eller synthpop. Hur som är det en riktigt bra låt som lockar till dans.


Budgivning V44 - 08


Fick chansen igen att bjuda på denna raritet med Lars LangsTradera. Denna gång var inte budgivningen lika aggressiv som sist och bara någon minut innan budgivningen var färdig var den inte upp i mer än 270 kronor. När det var mindre än en minut kvar drog jag till med ett bud på 505 kronor och det såg ut som den skulle kunna hamna hos mig. Men precis när tiden gick ut var det någon som knep den med ett bud på 511. Så nära...

RSS 2.0