A Split Second - Flesh


A Split Second - Flesh

Format: 12" EP
Stil: New beat, EBM
http://www.discogs.com/A-Split-Second-Flesh/release/32777

A1  Burnout
A2  Bodycheck
B1  On command
B2  Flesh


Den här klassiska synthskivan släpptes på det lika klassiska skivoblaget Antler records. De hade släppt musik sedan tidigt 80-tal med bland andra band som Siglo XX, Poésie Noir och Neon Judgment. 1987 slogs Antler ihop med Subway Records och bildade logiskt nog Antler - Subway.

Innan sammanslagningen hann dock Antler med att släppa A Split Seconds debutskiva Flesh. Sedan 1985 hade Marc Ickx och Peter Bonne (aka Chrismar Chayell), som var gamla klasskamrater, experimenterat med synthar och spelat in demotaper. En av dessa demos hittade fram till Antler som erbjöd dom ett skivkontrakt.

Bandet fick bege sig till Antwerp och ACE Studio där låtarna mixades av Roland Belen, som är en av Antlers grundare. Skivan släpptes 1986 och blev genast populär på de Belgiska dansgolven.

Låten Flesh gjorde succé på ett lite annorlunda sätt. Det var en DJ vid namn Marc Grouls som kom på idén att sänka hastigheten på låten genom att spela den på 33rpm med +8 på pichen istället för det normala varvtalet på 45rpm. Detta tunga, släpiga tempo gjorde succé på klubben Boccaccio och blev startskottet på genren New Beat som var väldigt populärt i Belgien i slutet av 80-talet.

Låten On command är en EBM-klassiker och kan fortfarande höras då och då på dansgolv där det spelas tyngre, elektronisk musik. Det är även min personliga favorit från skivan.

Även det poppiga inledande spåret Burnout är en riktigt bra låt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0