Rara skivor VPortion Control 12" Hit the pulse såldes för ett par dagar sedan på Tradera för 194 kronor. Antagligen rena fyndet om skicket på skivan var ok. En läckerbit jag själv inte skulle ha något emot att ha i samlingen.
http://www.tradera.com/auction/auction.aspx?aid=82734309Igår såldes även Pouppée Fabrikks debut singel (en split 7" med Ater Koma) för 150 kronor på Tradera. Var med på budgivningen ett tag, men missade finalen då jag olyckligtvis satt på spårvagnen när auktionen avslutades. Gratulerar personen som knep den.
http://www.tradera.com/auction/auction.aspx?aid=82879966

Russian Submarines - Snea TankarRussian Submarines - Snea Tankar
Format: 7" EP

Stil: Punk

Label: Mamma

http://www.discogs.com/Russian-Submarines-Snea-Tankar/release/1613213

A1  Snea Tankar
A2  En dag i frihet
B1  Bomber och granater
B2  Dövstum

Nedräkningen av skivor från bolaget Mamma fortsätter. Russian Submarines var ett punkband från Gävle som gjorde väsen av sig i början av 80-talet. Förutom denna EP släppte man en kasset vid namn "Det kan hända igen".

Snea tankar skapade en del kontovers då texten kan tolkas som rasistpropaganda. Nu var det ju inte bandets avsikt, utan tvärtom... men det kan vara vanskligt att skriva ironiska texter i Jag-form. Förutom textupplägget är Snea Tankar EP:ns musiklaliskt bästa spår. Men skivan är ganska jämn och det är bra punklåtar med popnerv som gäller. Texterna är väldigt tonårs-aktiga och handlar om oron för krig, rasism och svenssonliv. Dövstum är en existensiell betraktelse om hur hemskt det vore att födas utan mun och öron, och att vara tacksam för det man har.

EP:n har getts ut med olika bakgrundsfärg på omslaget. Ser oftast den röda, men har även sett gröna och gula. Mitt ex fick jag på Tradera och betalade 89 kronor.


Turist i tillvaron skriver också om Russian Submarines.
http://sirling.blogspot.com/2008/11/gvlescenen-har-genom-ren-bjudit-p-en.html


Nina Letar UFO - Baba twistNina Letar UFO - Ba ba twist

Format: 7"
Stil: Poprock
Label: Sonet
http://www.malwa.nu/nina/sing.htm

Baba twist
Rock'n'roll blå ögon


Nina Letar UFO
var till yta och sättning ett typiskt svensk popband från slutet av 80-talet. Men Nina Letar UFO hade en sak som höjde bandet en nivå och gjorde dom, i mitt tycke, till ett av den tidens bästa band, i konkurens med Imperiet och ett par band till. De hade nämligen sångerskan och textskrivaren Malin Warne. Hon har en underbar röst och ett eget språk som blandar saga och magi i beskrivningarna av den samtida vardagen. Tyvärr fick dock aldrig Nina letar UFO det genomslag som de så väl förtjänade.

1987 släpptes deras självbetitlade deubtalbum och därifrån hämtades singeln Baba Twist. Den är ett typiskt exempel på Malin Warnes texter och låten har ett skönt driv och en refräng som fäster hårt i skalpen. Även B-sidan är en kanonlåt. Rock'n'roll blå ögon skrevs av Stry Terrarie och är en downtempolåt med mycket svärta. Singelversionen skiljer sig från albumversionen och jag föredrar albumversionen.


Nina Letar UFO spelade in ytterligare ett album (Med en mun) innan de lade ner verksamheten. Låtarna från båda albumen finns att ladda ner från Malin Warnes hemsida. Något jag rekomenderar alla som missade detta band då det begav sig. Särskilt första albumet är en höjdare.

http://www.malwa.nu/nina/index.htm

Mitt exemplar inhandlades för fem kronor på Emmaus.

Baba twist


jag har levt mitt liv i skogen
i den vildaste av skogar
ofta har jag missat tågen
suttit kvar på stadens krogar
jag känner mig så liten
när jag ser min bild i fönstret
det är svårt att inte falla
och så svårt att bryta mönster


men jag har dansat med en trollkarl
sen jag såg att såna finns
om jag blundar kan jag se vår dans
i tredje ögats lins


do the baba twist now
come on and do the baba twist


det är min tredje gång på jorden
i den vackraste av världar
som är byggd av illusioner
och teknikens kalla stjärna
jag känner livets väsen
det är meningen med allting
och den tråd som väver hoppet
den är gjord av blod och salt den


Stacey Q - Two of heartsStacey Q - Two of hearts
Format: 12"
Stil: Hi NRG
Label: Atlantic
http://www.discogs.com/Stacey-Q-Two-Of-Hearts/release/691833

A1  Two Of Hearts (European Mix)

B1  Two Of Hearts (Instrumental)

B2  Two Of Hearts (Vocal/Radio Edit)

B3  Stacey's Dream (A Cappella)


Det här är en riktig discorökare från 1986 som kravlade sig ända upp till bronsplats på USA-listan. En sorglös låt som höjer humöret och får det att rycka i benen. Jag äskar den enkla, men effektiva oktavbasen som pumpar skönt genom hela låten. Stacey har en flickaktig röst som ger hela låten en rosaskimarande sockerkant.

Mitt fina exemplar hittade jag på Emmaus för en tia.P.F. Commando - Rough soundP.F. Commando - Rough sound

Format: 7" EP
Stil: Punk
Label: Comm Records, (Mamma)
http://www.discogs.com/PF-Commando-Rough-Sound/release/1613191

A1  Rough Sound
B1  Nu ska vi ha kul
B2 TV

Låtarna på B-sidan står i fel ordning på skivetiketten.

Jag fortsätter att botanisera bland Gävles gamla punkband. Den här kom samma år som P.F.s andra album Jag en duva. http://vinyljakten.blogg.se/2008/december/pf-commando-jag-en-duva.html Detta måste ha varit precis innan de började släppa sina grejer på bolaget Mamma. Andra utgåvan av denne singel ligger på Mamma.

Låten Rough Sound är outstanding; ett riktigt punkigt vitaminpiller. Låten Nu ska vi ha kul känns igen från Jag en duva och är en av de bättre låtarna från albumet. Även sista låten TV är bra. En riktig höjdar EP med andra ord.

Fyndade på Tradera och fick en ospelad singel för 130 kronor. Värderas till mellan 271-444 kronor på Punktipset.se. Det verkar som om säljaren jag fick mitt ex från har kommit över ett flertal. För det ligger ännu ett exemplar ute till försäljning nu (avslutas 25/1). http://www.tradera.com/PF-COMMANDO-Nu-ska-vi-ha-kul-7-Gavle-KBD-Punk-Bizex-B--auktion_81908914 Utropspris 99 kronor. Så passa på att fynda en höjdarskiva.

Önskelistan

Dags att göra en liten lista över vinyler jag längtar efter. Några som varit aktuella förut och några gamlingar som jag precis fått vetskap om. Nytt är att jag märkt att jag är förtjust i tidig Italodisco (79-83) och att jag är jätte förtjust i genren Hi-NRG. Så några Italodiscoskivor finns på denna önskelista. Som vanligt blir jag extremt tacksam om du har något på listan som du vill avyttra. Hör av dig i så fall så får vi se om vi kan komma överens om pris och liknade. Lycka till med jakten i skivbackarna.
vinyljakten@hotmail.com


Oil in the Eye - Sex and surgery
EBM utgivet på Electronic Beat Association. En av två skivor jag saknar för att ha ett exemplar av skivbolagets alla vinyler.
http://www.discogs.com/Oil-In-The-Eye-Sex-And-Surgery/release/261313


Elegant Machinery - Safety in mind
Den andra skivan som saknas från Electronic Beat Association. Elagant Machinerys debut.
http://www.discogs.com/Elegant-Machinery-Safety-In-Mind/release/377289


Ron Griffith - Mondo man
En tidig Bobby Oralando produkt. Underbar låt med agent-stuk på. Vill ha!
http://www.discogs.com/release/199048


Capricorn - I need love
Helt grym Italodisco från 1982. Oemotståndlig.
http://www.discogs.com/release/209366


Unknown artist - Deep Throat
Musiken från porrklassikern Långt ner i halsen. Underbart charmiga låtar som vore skoj att ha i sin ägo.
http://www.discogs.com/Unknown-Artist-Deep-Throat/release/525047

Plastic Bertrand - Tout Petit la PlanetePlastic Bertrand - Tout Petit la Planete
Format: 7"
Stil: Synth pop / Space disco
Label: CBS
http://www.discogs.com/Plastic-Bertrand-Tout-Petit-La-Planete/release/94194

Tout petite la planete
J'te fais un plan


Tout petite la planete är en personlig favorit som släpptes i slutet av 70-talet av belgaren Plastic Bertrand. (Har alltid trott han var fransman; där ser man vad man kan lära sig genom att blogga). Konstigt nog gjorde den inget större väsen om sig på listorna, och var inte ens i närheten av framgången med Plastic Bertrands tidigare hit Ca plane pour moi.

Den speglar tidseran ganska väl med sitt rymdtema. Filmer som Star Wars och Närkontakt av tredje graden hade nyligen haft biopremiär och på tv kunde man se Star Trek och Månbas Alpha. Förstår att syntharnas tekniska sound tilltalade och var spännande just då.

Själv tycker jag att låten är tidlös och håller än idag. Soundmässigt påminner den mycket om vad svenska Secret Service gjorde kring den tiden.

Mitt exemplar inköptes via Tradera för en tjuga. Den skarpsynte kan se att omslag och låtar inte stämmer. Vet inte om det beror på ett tryckfel eller om jag fått fel skiva i fodralet. Skivan stämmer med infot från Discogs. Dock stämmer även katalognumret på omslaget. Har någon lösningen på problemet får de gärna höra av sig.


Skinny Puppy - TestureSkinny Puppy - Testure
Format: 12", röd vinyl
Stil: Industri, Synth

Label: Capitol Records

http://www.discogs.com/Skinny-Puppy-Testure/release/171708

A1  Testure (12" Mix)
A2  Testure (S.F. Mix)
B1  The second opinion
B2  Serpents


Dags för lite tyngre och mörkare tongångar på bloggen. Skinny Puppy är ett kanadensiskt industri/synth band som varit aktiva ända sedan mitten av 80-talet. Ett stilbildande band som bland annat inspirerat artister som NIN.

Testure kom 1989 och är i mitt tycke en av bandets bättre låtar. Videon borde tilltala djurrättsaktivister. Dessutom är det en snygg maxi som är tryckt på genomsnkinlig röd vinyl. Jätte trevligt fynd på CD-centralen för 70 kronor.


Bobby "O" - She has a wayBobby "O" - She has a way

Format: 12"
Stil: Hi-NRG
Label: "O" Records
http://www.discogs.com/Bobby-O-She-Has-A-Way/release/102801

She has a way
Beat by beat (try my love)


Jag kom i kontakt med Bobby "O" första gången genom hans projekt The Flirts och låten Danger som jag blev tipsad om via internet. http://vinyljakten.blogg.se/2008/november/the-flirts-danger.html  Eftersom jag är svag för discodunk och elektroniska ljud var musiken en perfekt kombination för mig. Jag läste på lite och upptäckte att det fanns en hel genre som kallades Hi-NRG som byggde just på konceptet synthar och disco. http://en.wikipedia.org/wiki/Hi-NRG

Bobby "O" är en av de mest framstående producenterna och låtskrivarna inom denna genre. She has a way är en av hans tidiga produktioner under eget namn och släpptes 1982. Han har haft massor av projekt under olika namn, trots att det oftast är hans egna en-mansprojekt. She has a way har en skön discokänsla och en underbar synthbas som driver låten framåt. Ännu en glad låt för dansgolvet. Jag kommer med största säkerhet att återkomma både till Bobby Orlando och genren Hi-NRG.

Mitt exemplar av denna skiva köpte jag via Tradera för 40 kronor.


Fashion - Move onFashion - Move on
Format: 7"
Stil: New wave / Synth pop
Label: Arista
http://www.discogs.com/Fashion-Move-On/release/843059

Move on
Mutant Move


Rolig singel från brittiska bandet Fashion. Tycker de har ett väldigt tyskt sound och trodde från början att de var ett Neue Deutsche Welle band. Bandets sound påminner mig väldigt mycket om tyska bandet Kowalski som var samtida med Fashion. Trevlig ny bekantskap för min del.

Mitt exemplar av denna singel hittade jag för en femma på Emmaus-Björkås loppis vid Backaplan.


Go - Let your love flowGo - Let your love flow

Format: 12"
Stil: Synthpop / Italo disco
Label: Sonet Records
http://www.discogs.com/Go-Let-Your-Love-Flow/release/1167022

Let your love flow (Extended version)
Invincible


Det här är riktigt lysande norsk synthpop från 1989. En trevlig bekantskap från vårt grannland i väst. De släppte även ett album samma år som denna singel, men någon mer info kring bandet har jag inte hittat annat än att det bestod av två gossar vid namn Carstein Seeberg och Erlend G. Balsvik. Däremot har en känd engelsman vid namn Gareth Jones varit inblandad vid mixningen av låten. Han har bland annat jobbat mycket med Erasure.

Mitt exemlpar hittade jag på Emmaus loppis och fick den för en styck guldpeng. Ett riktigt fynd!The Pillisnorks - 4 VisitorsThe Pillisnorks - 4 Visitors

Format: 7" EP
Label: Mamma
http://www.discogs.com/release/1330140

A1  Belfast
A2  White
B1  Buchenwald Tango
B2  Industry


Den första januari 1980 släppte The Pillisnorks sin EP 4 Visitors på genomskinlig vinyl. Det var viktigt att den kom ut precis i skarven mellan två årtionden då den skulle markera början på någt nytt... något annorlunda. Men något annat var väl inte att vänta från en av musiksveriges mer orginella artister, även om det skulle dröja ännu några år innan han blir känd bland allmänheten och ännu fler år innan han blir folkkär och hela sveriges rymdblomma.

The Pillisnorks är nämligen Tomas DiLevas debut på vinyl med bandet han startade sin musikkarriär i Gävle. Musiken är svår och experimentell och tar ett tag innan man tar till sig. Charmigt eller irriterande beroende på humör, men det charmiga överväger efter ett tag. Bäst gillar jag B-sidans Industry och Buchenwald Tango. Särskilt låten Indusry som har en smittande melodi och energi. Låter faktiskt lite som om Talking Heads hade jammat med Primus.Mitt exemplar av skivan hittade jag hos Petter & Lottas i Gävle för en hundring. Ännu en skiva att bocka av från Mamma-önskelistan.
http://vinyljakten.blogg.se/2008/december/onskelistan.html 

Ubangi - The little Cat & The dirty DogUbangi - The little Cat & The dirty Dog

Format: 7"
Label: Sound of Scandinavia
http://www.discogs.com/release/562201

The little cat & the dirty dog
I do voodoo


Svensk new wave från 1983 som bland annat känns inspirerat av bandet Devo. Extra roligt eftersom Ubangi var bandet där man först får möta både Orup och Cia Berg. Långt innan Orup blev jagad av vargar eller Cia slog sig ihop med Schyffert och bildade Whale.

Sök på bandet på youtube. Där finns flera videos och lajvframträdanden som är hysteriskt roliga och väldigt bra. Kolla in videon nedan så fattar ni.


Front 242 - Two in oneFront 242 - Two in one

Format: 12"
Label: New Dance
http://www.discogs.com/release/61556

A1  U-Men
A2  Ethics
B1  Principles
B2  Body to body


Jag och Front 242 har ett ganska komplicerat förhållande. Jag borde egentligen vara överförtjust och älska bandet, men det gör jag inte. Det är något med Front 242:s sound som får mig att ogilla dem trots att det mesta i teorin talar för dem. Jag borde åtminstone gilla deras tidga grejer eftersom jag normalt sätt är förtjust i synthmusik från 80-talet, särskilt om det är synthmusik från Belgien. Ändå är det något som ligger och skaver mellan mig och bandet.

Men det är alltid kul när man hittar undantag som bekräftar regeln. Jag älskar nämligen låten U-Men som finns med på denna skiva. Skivan är en maxi som som släpptes 1983 och är en återutgivning av två 7"-singlar. Låtarna på B-sidan släpptes första gången 1981 och A-sidans låtar är från 1982.

Förutom U-Men, som är ett lysande undantag, är jag rätt kallsinnig till resten av materialet. Det blir tyvärr bara tråkigt och gnissligt. Men jag ska fortsätta söka mig fram bland Front 242s tidiga material. Kanske finns det fler undantag som jag missat.


Zeke Varg - Kärlek & Piller/Under HotZeke Varg - Kärlek & Piller/Under Hot
Format: 7"

Label: Mamma

http://www.progg.se/band.asp?ID=879&skiva=2339

Kärlek & Piller
Under hot


Zeke Vargs
singel från 1983 är så mycket bättre än debut LP:n Under Ytanhttp://vinyljakten.blogg.se/2008/november/zeke-varg-under-ytan.html ).  Knappt man tror att det är samma band. Kärlek & Piller är riktigt medryckande och bra progg-rock i samma skola som National Teatern. Även B-sidan Under Hot är bra, även om den melodin inte fastnar lika omedelbart som Kärlek & Piller gör.

Hittade mitt exemplars i Petter & Lottas butik i Gävle för en femtiolapp. Ännu en Mamma-skiva att stryka från listan.
http://vinyljakten.blogg.se/2008/december/onskelistan.html

RSS 2.0